<strong>SVAR OM EN ELLER TO DAGER:</strong> Tannlege Anja Skagmo blir testet for covid-19 av LHL-personell på Gardermoen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen.
SVAR OM EN ELLER TO DAGER: Tannlege Anja Skagmo blir testet for covid-19 av LHL-personell på Gardermoen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

Tannlege Anja må rett i karantene

Corona-frisk og fra grønt ferieland - det holder ikke.

Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Anja Skagmo kom ut fra tollen med munnbind, og ble testpasient nummer 19 i den nyetablerte coronatest-stasjonen på Oslo Lufthavn Gardermoen torsdag kveld.

De 18 første kom fra de tre rødmerkede smittelandene Frankrike, Spania og Sverige.

Tannlege Anja fra Oslo ankom etter tre ukers ferie på grønne, snart gule og mindre smitteutsatte Kreta (Hellas).

Hun er rimelig sikker på at hun er frisk som den berømte fisken.

Men uansett om testresulatet ikke viser spor av covid-19, må hun rett i 10 dagers karantene for deler av jobben.

FRARÅDER REISER: På grunn av økt smitteimport til Norge og økende coronasmitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Video: NTB Scanpix Vis mer

Grønt land ikke unntak

- Jeg kan starte i den vanlige jobben som tannlege så snart jeg har får negativt testresultat om et døgn eller to. En dag i uka underviser jeg på Tannlegehøyskolen. Der eliminerer de all mulig risiko. Før ferien fikk jeg beskjed om 10 dagers karantene hvis jeg dro utenlands på ferie, uansett om det var i land med grønn sone uten generelt krav om karantene ved hjemkomst, sier Anja Skagmo til Dagbladet mens hun venter på å bli vinket inn i ett av de to testrommene innenfor lukket sone i ankomsthallen på Gardermoen.

<strong>VENTEROMMET:</strong> Anja Skagmo først i beskjeden testkø på Gardermoen etter feriehjemkomst fra Kreta. Foto: Kristian Ridder-Nielsen.
VENTEROMMET: Anja Skagmo først i beskjeden testkø på Gardermoen etter feriehjemkomst fra Kreta. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

Der er helsepersonell fra LHL-sykehuset «pansret» fra topp til tå for å gjøre testjobben som et tilbud på direkten - gratis for ankomne passasjerer.

Som aktør i helsevesenet, var Anja Skagmo vel kjent med de strikte testkravene for sin del. På forhånd hadde hun bestilt testtime i Oslo fredag for å komme i gang på jobb igjen så raskt som mulig.

Hun visste ikke om at det var kommet et testtilbud på Gardermoen før hun så plakatene ved hjemkomst torsdag.

HJEMMEFERIE: Helseminister Bent Høie ber folk planlegge for høstferie hjemme i Norge. Reporter: Brage Lie Jor. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Oslo-havner fra helgen

Gardermoen er dermed den fjerde norske flyplassen med tilbud om covid-19-test. Bodø, Flesland i Bergen og Torp i Sandefjord er også i gang.

Til helgen starter samme tilbud ved ferjekaiene i Oslo for internasjonal persontrafikk til sjøs.

<strong>AMBULANSE I BAKHÅND:</strong> Fungerende kommuneoverlege Tom Sundar er glad for den nye testen på Gardermoen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen.
AMBULANSE I BAKHÅND: Fungerende kommuneoverlege Tom Sundar er glad for den nye testen på Gardermoen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

Ullensaker som vertskommune har smittevernansvaret på Gardermoen.

Fungerende kommuneoverlege Tom Sundar i Ullensaker anslår grovt at opp mot 10 prosent passasjerer fra utlandet vil benytte seg av testtilbudet fra start.

- Det vil trolig utgjøre mellom 250 og 500 tester om dagen i startfasen. Trafikktallene varierer, sier Sundar til Dagbladet på åpningskveld.

Spania og Øst-Europa

Kommunen hadde helseteam på landets hovedflyplass de første to månedene fra midten av mars.

Så var utenlandstrafikken nede mot nullnivå fra mai, før den har tatt seg opp igjen de siste ukene.

<strong>NYTT TILBUD:</strong> Nå blir passasjerer fra utlandet møtt med dette gratis test-tilbudet mellom tollen og bagasjebåndet. Foto: Krxsitian Ridder-Nielsen.
NYTT TILBUD: Nå blir passasjerer fra utlandet møtt med dette gratis test-tilbudet mellom tollen og bagasjebåndet. Foto: Krxsitian Ridder-Nielsen. Vis mer

- Det er veldig betryggende å ha et apparat på plass som nå. Kommunen vil ha det samme ansvaret som før med å frakte passasjerer med tegn på alvorlig sykdom i ambulanse til legevakt på Jessheim eller nærmere hjemmet. Det har vært noen slike oppdrag siden utbruddet i mars. Det har vært passasjerer fra Spania og Øst-Europa.

KARANTENEPLIKT: Helseminister Bent Høie opplyste at regjeringen gjeninnfører karanteneplikt for alle som har vært i kontakt med en smittet person. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skjerpet fra lørdag 15. august

Her finner du Folkehelseinstituttets oversikt som gjelder fra midnatt natt til lørdag 15. august med røde og gule (tidligere grønne) land og soner.

Hellas med Kreta er gul sone uten karantenekrav ved hjemkomst.

Om hygieneforhold og smittefare på den store øya i Middelhavet oppsummerer tannlege Anja Skagmo etter tre ukers ferie:

- Der tok de situasjonen veldig alvorlig med hygienetiltak og avstandskontroll. Jeg følte meg veldig trygg hele tiden. Jeg kunne ikke unngå å legge merke til at det var betydelig færre folk og turister enn vanlig på denne tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer