Tannlegepasient skrek av frykt da hun ble filmet av NRK-drone

- Brudd på menneskerettigheter.

BEKLAGELIG: Odd Isungset, redaktør i NRK Brennpunkt, beklager hendelsen, men avviser at NRK har brutt god presseskikk.
Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix
BEKLAGELIG: Odd Isungset, redaktør i NRK Brennpunkt, beklager hendelsen, men avviser at NRK har brutt god presseskikk. Foto: GORM KALLESTAD / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avdelingsleder Tore Bjørnland ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, reagerer kraftig på det han mener er et klart brudd på personvernet av NRK Brennpunkt.

Bjørnland forteller til studentavisen Universitas at en pasient reagerte med å skrike av frykt da hun midt under behandlingen så en drone med kamera som fløy utenfor vinduet. Hendelsen inntraff den 26. august i år.

Universitetet mener at dronen befant seg noen få meter unna vinduet, og Bjørnland oppfattet det som at kameraet filmet inn på avdelingen.

- Svarte sarkastisk Bjørnland ble tilkalt av kollegaer, og kom løpende for å se hva som foregikk. Da han så fire personer ute på gaten med styringsutstyr til dronen, sprang han ut for å konfrontere dem.

- De ville først ikke si hvem de var eller hva de holdt på med. De mente de hadde rett til å filme, og at jeg ikke hadde noe med å avbryte dem. En av dem var sarkastisk i måten han svarte meg på, sier Bjørnland til Universitas.

Det viste seg at de fire personene var på jobb for NRK Brennpunkt. Bjørnland sier han synes det er merkelig at NRK hever seg over personvernet. Universitetet har reagert på hendelsen ved å skrive et brev til NRK der de ber om at opptakene slettes.

Avdelingslederen sier til Universitas at det er ulovlig å filme det som foregår på en avdeling med pasienter, og at det strider mot alle former for personvern.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe sier ifølge studentavisa at visning av opptakene vil være et brudd på både presseskikk, straffeloven og menneskerettighetskonvensjonen.

- Beklagelig Odd Isungset er redaktør i Brennpunkt. Han beklager hendelsen, men hevder ifølge avisa at dronekameraet var lengre unna vinduet enn Bjørnland forteller.

Han beklager arbeidsmetoden, men mener bestemt at NRK ikke har brutt god presseskikk.

- Det er beklagelig at våre arbeidsmetoder har skapt frykt og engstelse. Det ønsker vi ikke, og det har vi beklaget. Opptakene skal slettes, sier Isungset til studentavisa.

Revurderer sletting Isungset forteller til Dagbladet at han nå har sett gjennom opptakene på nytt.

- Jeg har sett gjennom alt en gang til. Det er ikke mulig å se pasienter eller noen personer overhodet. Det er gjenskinn i vinduene og kun fasaden som blir filmet, forteller han.

- Vil det si at du vil revurdere å slette opptakene?

- Ja, det må jeg nå revurdere. Jeg kommer til å sende opptakene til universitetsledelsen, og vil ha en videre dialog med dem, svarer Isungset.

Opptakene var ifølge Brennpunkt-redaktøren varslet og godkjent av universitetet. Likevel understreker han at situasjonen er beklagelig.

- Hvis enkeltmennesker i en pasientrelasjon opplever et ubehag og blir i tvil om hva dette var, ønsker jeg å beklage. Jeg kan forsikre alle om at det er ikke er noen synlige personer på opptakene.

- Etikken er den samme Juridisk rådgiver Kristine Foss i Norsk Presseforbund sier presseetikken er den samme, også med ny teknologi.

- Det at vi får ny teknologi endrer ikke etikken. Det er den samme presseetikken som gjelder uansett hva slags kamera man bruker, sier hun til Dagbladet.

- Det er mye man kan gjøre med droner som man ikke kunne før de kom. Men det at man har muligheten betyr ikke at man skal tråkke over grenser man ikke har gjort tidligere, bare fordi man nå kan, sier Foss, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Førsteamanuensis og presseekspert Svein Brurås ved Høgskolen i Volda mener NRK har brutt god presseskikk.

- NRKs dronefilming er både brudd på god presseskikk og konkrete punkter i Vær varsom-plakaten. Det er det ikke tvil om, sier han til Universitas.

DRONE: En kvinnelig tannlegepasient skrek av frykt da hun oppdaget en drone utenfor vinduet. NRK beklager hendelsen.
Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRONE: En kvinnelig tannlegepasient skrek av frykt da hun oppdaget en drone utenfor vinduet. NRK beklager hendelsen. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer