Tannleger av egen avl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det minner unektelig om 1950-åra når det i 2007 blir rapportert om tannlegemangel i Nord-Norge. I etterkrigsårene var tannlegemangelen stor over hele landet, men særlig i nord, og det måtte beordring til for å dekke behovet så noenlunde. Nå er det utenlandske tannlegger som hjelper de nordnorske kommunene ut av knipa, sammen med bra lønn for nyutdannede og etableringsstøtte. I løpet av de siste fem åra er 260 utenlandske tannleger hentet til Norge, og særlig Nord-Norge. I øyeblikket anslår myndighetene at det arbeider om lag 100 utenlandske tannlegger her.

Det er ingen katastrofe at tennene våre blir stelt av en tysk tannlege, snarere tvert imot. Ifølge myndighetene trives særlig tyske tannleger i Nord-Norge. De er begeistret for naturen og for de store ubebodde områdene. Formodentlig er de også fornøyd med pasientene. Så lenge det er overproduksjon av tannleger i Tyskland, er vi altså bra dekket. Spørsmålet er bare om vi ikke bør kunne utdanne tilstrekkelig med utøvere av yrket her i landet.

For noen år siden ble det startet tannlegeutdanning ved Universitetet i Tromsø. Dagbladet var skeptisk til det prosjektet fordi det manglet kompetente folk til å ivareta undervisningen. Vi mente det var bedre å utvide kapasiteten der undervisningen var vel etablert. Nå er studiet på plass i Tromsø, og vi må tro at det allerede kommer ferdige kandidater derfra som blir i landsdelen. Men fortsatt mangler det altså tannleger til 82 stillinger.

Vi har ingen tro på noe beordringssystem i vår tid. Løsningen må ligge i en kombinasjon av økt utdanning og økonomiske incentiver. Myndighetene møter nå krav om fri tannbehandling lenger opp i aldersklassene. Det vil øke behovet for tannleger ytterligere, selv om tannhelsen er bedre enn i etterkrigsårene. Sammenhengene her er enkle: Det trengs stipender til å utdanne lærere med forskerkompetanse til lærestedene slik at de kan ta opp flere studenter. Vi vil nok også i framtida ha utenlandske tannleger her i landet, men vi må selv utdanne tilstrekkelig mange til at også de minst ettertraktede stillingene blir besatt.