Tannverk:

Tannleger slår alarm etter dette

- Vær obs, advarer ekspertene etter at de fant strålesopp i munnen til 20-åring.

STRÅLESOPP: 20-åringen hadde ingen anelse om hva som skjulte seg i underkjeven. Foto: The Cureus Journal of Medical Science
STRÅLESOPP: 20-åringen hadde ingen anelse om hva som skjulte seg i underkjeven. Foto: The Cureus Journal of Medical Science Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet The Cureus Journal of Medical Science at det oppsiktsvekkende funnet blir beskrevet.

Professorer, tannleger og oralkirurger ved PSM College of Dental Science and Research i Thrissur i India forteller om en 20 år gammel mann oppsøkte dem.

Han hadde smerter og hevelser i munnen, og fortalte dem at han hadde hatt vondt i et halvt år.

Videre fortalte han at tannlegen hans hadde gitt ham bredspektret antibiotika, og at behandlingen gjorde ham litt bedre.

Etter kort tid kom smertene tilbake.

ADVARER MOT SNUS: Christopher Scott gikk ut på Tiktok og advarte mot snus etter at dette skjedde med tennene hans. Video: Tiktok @norwaychris. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Smerter og feber

Det var da han oppsøkte PSM College of Dental Science and Research, hvor han fortalte om smertene og at han ofte hadde feber.

Han kunne ikke huske å ha skadet seg i ansiktet, og hadde heller ikke fått utført behandlinger i tennene.

De ansatte undersøkte ansiktet hans, og oppdaget at det var asymmetrisk på høyre side, og at han hadde en hevelse ved siden av de nederste jekslene.

Stor og rund

Det ble tatt et digitalt ortopantomogram, som er en spesiell type røntgenbilde, av tennene, som viste en stor og rund klump på stedet som gjorde vondt.

Helsepersonellet mistenkte at mannen hadde en svulst i kjevebeinet, og bestemte seg for å operere ut kulen.

En biopsi viste at kulen inneholdt bindevev med det de i det medisinske tidsskriftet beskriver som «omfattende kronisk betennelse og nekrotiske acellulære områder».

Det skulle vise seg at det ikke var snakk om en svulst, men om strålesopp.

FARE PÅ FERDE: Analysene av kulen viste det oralkirurgene kaller «filamentøse bakterier på en nekrotisk bakgrunn». Foto: The Cureus Journal of Medical Science
FARE PÅ FERDE: Analysene av kulen viste det oralkirurgene kaller «filamentøse bakterier på en nekrotisk bakgrunn». Foto: The Cureus Journal of Medical Science Vis mer

Hadde strålesopp

Oralkirurgene konkluderte med at mannen led av aktinomykose, som ifølge Store norske leksikon også kalles strålesopp - til tross for at det ikke er snakk om en soppinfeksjon.

Strålesopp er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) en bakteriell infeksjon som forekommer hovedsakelig hos dyr.

Kroniske betennelser

I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi kroniske betennelser hos mennesker, primært i munn, svelg, genitalia og tarmer, opplyser FHI.

Vanligvis skyldes strålesopp blant annet dårlig munnhygiene og tanntrekking, mens kirurgene i dette tilfellet ikke aner hvordan 20-åringen fikk det.

UBUDEN GJEST: Bildet viser bakteriekoloniene som befant seg i munnen til 20-åringen. Foto: The Cureus Journal of Medical Science
UBUDEN GJEST: Bildet viser bakteriekoloniene som befant seg i munnen til 20-åringen. Foto: The Cureus Journal of Medical Science Vis mer

Endelig friskmeldt

I det medisinske tidsskriftet skriver de at han ble satt på en høy dose intravenøs penicillin i to uker, og at han deretter måtte ta penicillin-tabletter i fire uker.

Han måtte også få utført en rotfylling i området strålesoppen befant seg.

Seks uker etter at behandlingen startet, ble mannen friskmeldt.

Sjeldent og farlig

I det medisinske tidsskriftet legger ikke professorene og oralkirurgene skjul på at funnet av strålesoppen var oppsiktsvekkende.

- Dette tilfellet er uvanlig, skriver de.

De ber nå tannleger om å være obs på strålesopp når de skal diagnostisere pasienter som har symptomer som likner på de 20-åringen hadde.

- Slike tilfeller - selv om de er sjeldne - viser at man må legge til aktinomykose når man skal diagnostisere smerter og hevelser i kjeven, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer