Tannløs trontaledebatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens trontaledebatt forløp akkurat som forventet. Opposisjonspartienes representanter lot ikke anledningen gå fra seg til å sable ned regjeringens trontale og frakjenne den både visjoner og profil. Venstreleder Lars Sponheim ga Arbeiderpartiet et ekstra nålestikk ved å rose stortingspresident Thorbjørn Jaglands «trontale» og foreslo spøkefullt at kongen neste år kanskje bør lese Jaglands tale i stedet for regjeringens «smørbrødliste» over saker den vil arbeide med.

Men debatten var ikke uten lyspunkter for regjeringspartiene som kunne konstatere full krig på borgerlig side. Torpedoen som Sponheim mandag detonerte under Høyres og Frps drømmer om et bredt borgerlig regjeringssamarbeid etter neste valg, ble selvsagt en sentral del av debatten. Venstrelederen gjentok sin totale avvisning av ethvert regjeringssamarbeid med Frp, noe Frp besvarte med grovkalibret skyts. Siv Jensen hevdet at Venstre med dette ikke lenger er i opposisjon, mens Troms-representanten Øyvind Korsberg hevdet at Venstre er blitt et sosialistisk parti.

Det var særlig klimapolitikken og regjeringens manglende ambisjoner for å bekjempe fattigdom opposisjonen kritiserte. Det ble med rette framhevet at regjeringen på begge områder har en tilnærming som er preget av en bra beskrivelse av utfordringene. Men tiltakene som blir foreslått, er få og lite konkrete, særlig de som skal gjøres her hjemme.

Trontaledebatten var i sin tid en av de store politiske debattene i Stortinget. Særlig i periodene med mindretallsregjeringer var det knyttet en viss spenning til om det kom signaler om hvem regjeringen kunne vente støtte fra. Med en flertallsregjering er den spenningen borte. Til gjengjeld er sentrums rolle styrket. Det er beholdningen etter en tannløs debatt.