«Tannpirkermannen» ødela 20 låser - bare sist uke

Politiet i Harstad: - Han sier han er nødt til å gjøre det.

 LÅSER OG TANNPIRKERE:  Kjersti Mikkelborg i skjønnhetssalongen SpaSpa i Harstad må ut med 3 000 kroner hver gang tannpirkermannen følger sin indre stemme og ødelegger låsen. Hun er ikke det eneste offeret. Foto: Espen Bless Stenberg/Nordlys.
LÅSER OG TANNPIRKERE: Kjersti Mikkelborg i skjønnhetssalongen SpaSpa i Harstad må ut med 3 000 kroner hver gang tannpirkermannen følger sin indre stemme og ødelegger låsen. Hun er ikke det eneste offeret. Foto: Espen Bless Stenberg/Nordlys.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD (Nordlys): Hele sommeren har «tannpirkermannen» vært på ferde i Harstad, til gårdeiere, og butikkinnehaveres store frustrasjon

Bare den siste uka har det vært minst 20 tilfeller - til 3 000 kroner pr. besøk fra låsesmeden.

Politiet kjenner «tannpirkermannen» altfor godt, men ber likevel om å få dokumentert flere tilfeller av oppførselen.

Mannen putter tannpirkere eller trefliser inn i dørlåsene, og knekker dem av.

- Når vi kommer på jobb, stikker vi nøkkelen inn og ingenting skjer. Tannpirkeren blir dyttet lenger inn i låsen, og vi må ut med flere tusen kroner, sier innehaver av SpaSpa i Harstad, Kjersti Mikkelborg, til Nordlys.

Måtte nær avlyse bryllup Tre ganger har mannen ødelagt låsen til Mikkelborgs forretning. Første gang det ble oppdaget var 12. juli.

Hele familien var klar til å dra på ferie, men avgangen måtte utsettes. Det var også så vidt at ikke et helt bryllup måtte kanselleres på grunn av mannens herjinger.

-  Det kunne blitt krise. En brud hadde time hos oss på morgenen før hun skulle gifte seg seinere på dagen. Heldigvis klarte vi å få opp låsen, og bruden ble gift, sier Mikkelborg.

Omlag 3 000 kroner må man ut med for hver gang låsen må skiftes ut. Første gang klarte de ansatte på SpaSpa å dra ut tannpirkeren med en lang spesialpinsett.

- Men det er ikke alle som har det, og får gjort jobben selv, og i lengden blir det dyrt. Mikkelborg vært i kontakt med flere bedrifter i Harstad som har opplevd det samme gjentatte ganger. Ikke første gang Harstad politistasjon jobber med å løse problemet. Mannen ble første gang pågrepet i vår etter en runde med ødeleggelser i Harstad sentrum. Han innrømte alle forhold, og saken ble tatt opp i konfliktrådet for avgjørelse.

- Han ble enig med motpartene, men det som er saken er at mannen har et problem. Å putte tannpirkere i låsene er noe han er nødt til å gjøre, men hvorfor vet vi ikke, sier stasjonssjef Geir Pedersen til Nordlys.

Mannen ble pågrepet også i forrige uke. Da innrømmet han sommerens mange forhold.

- Mannen er under psykiatrisk behandling, og vi er i dialog for å finne ut hvordan vi skal få stoppet dette, sier Pedersen. Både han og spasjef Kjersti Mikkelborg oppfordrer alle som opplever dette til å anmelde saken.

- Vi er avhengig av å dokumentere alle slike forhold. Politiet må kartlegge hvor mange ganger dette har skjedd, sier stasjonssjefen.

20 tilfeller siste uka Inge Karlsen hos Låsservice Nord i Harstad, forteller at de har hatt rundt 20 tilfeller den siste halvannen uka.

- Bare mandag og tirsdag denne uka har vi hatt fem-seks tilfeller. I forrige uke var det mellom ti og femten. Mange av disse har flere låser de må skifte ut på grunn av vandalismen, sier Karlsen.

- Det er frustrerende for kundene våre, og i hektiske perioder med ferieavvikling blir det vanskelig å prioritere låsejobbene. Flere av kundene våre har opplevd dette mange ganger, og det er klart det blir dyrt, sier Karlsen.