Tanta til Kim Jong-un rykker opp i gradene etter ektemannens henrettelse

Sterke kvinner i maktens korridorer.

RYKKER OPP: Det ble spekulert i om Jangs kone, Kim Kyong-hui, også ville få samme behandling av den unge lederen, men nå ser det altså ut som om hun klarer seg. Det kan også virke som om hennes posisjon er sterkere enn den var. Foto: REUTERS/Jason Lee/Files
RYKKER OPP: Det ble spekulert i om Jangs kone, Kim Kyong-hui, også ville få samme behandling av den unge lederen, men nå ser det altså ut som om hun klarer seg. Det kan også virke som om hennes posisjon er sterkere enn den var. Foto: REUTERS/Jason Lee/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kom nyheten om at Kim Jung-uns onkel, Jang Song-thaek, var henrettet for forræderi både overfor partiet og lederen - sin egen nevø.

Det ble spekulert i om Jangs kone, Kim Kyong-hui, også ville få samme behandling av den unge lederen, men nå ser det altså ut som om hun klarer seg. Det kan også virke som om hennes posisjon er sterkere enn den var.

Kim Kyoung-hui opptrer nå på en liste over medlemmer av en begravelseskomité for en tjenestemann som døde fredag.

Damer og spillegjeld Det har også blitt spekulert de siste dagene om hvorvidt Kim Jong-ils tante selv var med på å avsette sin egen ektemann.

- Jangs avsettelse kan ha funnet sted etter at Kim Kyong-hui sa seg enig i det. Hun kan ha motsatt seg Jangs henrettelse, men ha godtatt Jangs avsettelse, sier en analytiker ved Sejong-instituttet i Sør Korea ifølge AP.

Jang skal ifølge de statlige nyhetskanalene i landet ha vært en notorisk skjørtejeger, i tillegg til å ha opparbeidet seg en betydelig spillegjeld på 60 millioner kroner.

AVSATT: - Jangs avsettelse kan ha funnet sted etter at Kim Kyong-hui sa seg enig i det. Hun kan ha motsatt seg Jang's henrettelse, men ha godtatt Jangs avsettelse, sier en analytiker ved Sejong-instituttet i Sør Korea. Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA
AVSATT: - Jangs avsettelse kan ha funnet sted etter at Kim Kyong-hui sa seg enig i det. Hun kan ha motsatt seg Jang's henrettelse, men ha godtatt Jangs avsettelse, sier en analytiker ved Sejong-instituttet i Sør Korea. Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA Vis mer

Hvorvidt Jangs kone gikk lei av hans eskapader og maktbegjær og anga ham, eller bare ga sin velsignelse, er usikkert, men at hun er en mektig kvinne er det ingen tvil om.

Datteren tok sitt liv 67 år gamle Kim Kyoung-hui er en av meget få mennesker med direkte blodsbånd til landets nye leder. Hun er søster til Kims far Kim Jong-il og datter av Nord-Koreas første leder Kim Il-sung.

Hun gikk tidlig inn i politikken, og skal også ha motsatt seg sin fars eksplisitte ordre da hun giftet seg med Jang tilbake i 1972.

Sammen fikk de en datter, men ifølge sør-koreanske kilder tok hun livet sitt i 2006 da foreldrene ikke godkjente hennes kjæreste.

De siste månedene har hun ikke opptrådd så mye i offentlighetens rampelys, men det kan være av den enkle grunn at hun ikke ville bli for tett knyttet til ektemannen, hvis avsettelse var nært forestående.

Utseendet bedrar Heller ikke Kims unge kone, Ri Sol-ju, skal være like uskyldig og harmløs som hun kan gi uttrykk for under sine offisielle opptredner. Hun skal også ha blitt introdusert for Kim av ingen andre enn hans tante.

I august fikk hun ifølge The Telegraph en gruppe på ni musikere henrettet for å ha slengt med leppa om henne - en gruppe hun selv var med i for noen år siden.

FAMILIÆRE FORHOLD: 67 år gamle Kim Kyoung-hui er en av meget få mennesker med direkte blodsbånd til landets nye leder. Hun er søster til Kims far Kim Jong-il og datter av Nord-Koreas første leder Kim Sung-il. Foto: AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service
FAMILIÆRE FORHOLD: 67 år gamle Kim Kyoung-hui er en av meget få mennesker med direkte blodsbånd til landets nye leder. Hun er søster til Kims far Kim Jong-il og datter av Nord-Koreas første leder Kim Sung-il. Foto: AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service Vis mer

Et av medlemmene i den musikalske troppen skal også ha vært en av Kims ekskjærester. Det verserte også rykter i fjor om at de to igjen hadde funnet tonen, og slikt kan naturligvis ikke landets nye førstedame ha noe av.

Tirsdag er det ventet at begge kvinnene vil være til stede under diverse markeringer av toårsdagen for Kims fars, Kim Jong-il, dødsdag.

ALT ANNET ENN HARMLØS: Heller ikke Kims unge kone, Ri Sol-ju, skal være like uskyldig og harmløs som hun kan gi uttrykk for under sine offisielle opptredner. Hun skal også ha blitt introdusert for Kim av ingen andre enn hans tante. Foto: REUTERS/KCNA/Files
ALT ANNET ENN HARMLØS: Heller ikke Kims unge kone, Ri Sol-ju, skal være like uskyldig og harmløs som hun kan gi uttrykk for under sine offisielle opptredner. Hun skal også ha blitt introdusert for Kim av ingen andre enn hans tante. Foto: REUTERS/KCNA/Files Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer