Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tanzania anklages for å ville selge masai-land

40 000 masaier bedt om å forlate hjemlandet sitt før årets utløp.

FRYKTER FOR FRAMTIDA:  I fjor lovet den tanzanianske regjeringen å skrinlegge planene om å tillate jakt og safari på et 1500 kvadratkilometer stort område, like ved Serengeti nasjonalpark. Nå kan det se ut til at et luksus-safari-selskap knyttet til kongefamilien i De forente arabiske emiratene ønsker å bruke området. Bildet er fra safari i Serengeti. Foto: Tony Karumba/Afp/Scanpix
FRYKTER FOR FRAMTIDA: I fjor lovet den tanzanianske regjeringen å skrinlegge planene om å tillate jakt og safari på et 1500 kvadratkilometer stort område, like ved Serengeti nasjonalpark. Nå kan det se ut til at et luksus-safari-selskap knyttet til kongefamilien i De forente arabiske emiratene ønsker å bruke området. Bildet er fra safari i Serengeti. Foto: Tony Karumba/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor feiret en rekke naturaktivister i Tanzania at de hadde klart å forhindre at et 1500 kvadratkilometer stort område like utenfor den fredede nasjonalparken Serengeti.

Nå kan det se ut som at de feiret for tidlig. Regjeringen i Tanzania blir nå anklaget for å gå tilbake på et løfte de har gitt til 40 000 masaier nord i Tanzania, om at de skal få lov til å bo på jorda de har bodd på i generasjoner, melder The Guardian.

Kongefamilie Det er kongefamilien i Dubai som skal være interessert i å bruke området som jakt- og safari-sted. Området som nå fryktes å være lovet bort skal bli brukt av et kommersielt jakt- og safariselskap som er basert i De forente arabiske emiratene.

Avtalen mellom den tanzanianske regjeringen og Emirat-selskapet gjør at masaiene er blitt bedt om å forlate området de bor på innen årets utløp.

Representanter for masaiene skal i møter med Tanzanias statsminister, Mizengo Pinda, i Dodoma i morgen. Masaiene sier at salget av landområdet vil robbe dem for et landområde som hele 80 000 masaier bruker som inntekt og levebrød. Masaiene mener de er avhengig av naturområdet for dyrene de lever av.

- Forrådt Den tanzanianske regjeringen tilbyr en milliard shilling (rundt fire millioner kroner), ifølge The Guardian. Pengene skal bli brukt til såkalte sosio-økonomiske utviklingsprosjekt. Masaiene har sagt nei til tilbudet.

- Jeg føler meg forrødt. En milliard er veldig lite og du kan ikke sammenligne penger med land. Det er vår arv. Våre mødre og bestemødre er begravd på dette området, sier Samwel Nangiria, talspersonen for en lokal organisasjon.

Nangiria sier at regjeringen i fjor latet som at de skrinla prosjektet på grunn av internasjonalt press.

- De måtte late som at de ikke ville gå videre med prosjektet på grunn av oppmerksomheten og presset, sier han.

Luksus-safari Det er luksus-safari-selskapet Ortelo Business Corporation, med nær link til kongefamilien i Emiratene, som er interessert i å få rettighetene til området.

Selskapet har hatt en rekke turer til Loliondo-området, som masaiene nå frykter vil bli tatt fra dem. De har hatt en rekke gjester, blant dem prins Andrew.

Men masaiene har ikke tenkt å gi opp kampen. Nangiria sier at flere aktivister har blitt drept, men at de ikke vil gi opp kampen.

- Jeg vil kjempe for samfunnet mitt. Og er enda mer gira på å gjøre det enn tidligere. Masaiene vil nå spørre statsministeren om løftet han ga til oss i fjor. Hva har skjedd med løftet? Var det ett et-års-løfte eller gjaldt det for evig tid?

Internasjonal kampanje Neste år er det valg i Tanzania. Aktivistene vil fortsette kampen. I fjor signerte blant annet 1,7 millioner personer på Avaaz.org sin underskriftskampanje Stop the Serengeti Sell-off.

- Masaiene er avbildet på enhver turistplakat for Tanzania. Samtidig vil regjeringen kaste dem ut av landet sånn at utenlandske kongelige kan jakte på elefanter. To millioner mennesker over hele verden støtter masaienes krav til president Jakaya Kikwete om å la dem få være på landet der de alltid har bodd. Å behandle masaiene som uønsket vil være en katastrofe for Tanzanias renommé, sier Alex Wilks, kampanjedirektøren for Avaaz.

En talsmann for Tanzanias turistministerie sier følgende til The Guardian om de mulige salgsplanene av masai-området:

- Det er første gang jeg har hørt om dette. Jeg er for tiden ikke på kontoret og kan ikke svare ordentlig.

KAN BLI FORVIST:  80 000 masaier frykter at den tanzanianske regjering selger landområdet de livnærer seg av. Masaiene bor i grenseområdene mellom Tanzania og Kenya. På bildet er det masaier avbildet i Kenya. Foto: Karel Prinsloo/Ap/Scanpix
KAN BLI FORVIST: 80 000 masaier frykter at den tanzanianske regjering selger landområdet de livnærer seg av. Masaiene bor i grenseområdene mellom Tanzania og Kenya. På bildet er det masaier avbildet i Kenya. Foto: Karel Prinsloo/Ap/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media