Coronavirus:

Tap av lukte- og smakssans fortsatt et mysterium

Forskere og leger undrer seg fremdeles over hvorfor coronasyke mister lukte- og smakssansen.

MISTET LUKTESANS: Doktor Clair Vandersteen holder en lukttube under nesen til Gabriella Forgione, som har slitt med tap av lukte- og smakssansen siden hun ble coronasyk i november. Foto: John Leicester / AP / NTB
MISTET LUKTESANS: Doktor Clair Vandersteen holder en lukttube under nesen til Gabriella Forgione, som har slitt med tap av lukte- og smakssansen siden hun ble coronasyk i november. Foto: John Leicester / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Iblant spør jeg meg selv «lukter jeg vondt?», sier 25 år gamle Gabriella Forgione.

Hun er blant mange som har blitt syk med covid-19 - og også mistet både smaks- og luktesansen sin. Forgione pådro seg sykdommen i november og har fremdeles ikke fått disse sansene tilbake.

Tapet har ført til både psykiske og fysiske belastninger for 25-åringen, som både har slitt med vekttap og dårlig selvtillit.

Hun er på et sykehus i Nice, hvor en lege fører et minikamera langt inn i nesa hennes. Dette er bare det siste i en lang rekke sykehusbesøk for å forsøke å få sansene tilbake igjen.

- Vanligvis bruker jeg parfyme og liknende for å lukte godt. Det plager meg voldsomt å ikke kunne lukte noe, sier hun.

Nedsatt livskvalitet

Å miste lukte- og smakssansen er blant de mest kjente symptomene på covid-19. Fenomenet har forundret forskere og leger over hele verden.

Spesialister sier at det ennå er mye ved sykdommen som fortsatt er ukjent, og stadig gjøres nye oppdagelser. Mens pandemien blir forsøkt bekjempet av vaksiner, sliter mennesker over hele verden med seinskader etter covid-19.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer