Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapende psykiater avviser «kategorisk» å kommentere

Hør hva Torgeir Husby sier på sin mobilsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to rettsspsykiaterne som ble tilsidesatt i tingrettens Breivik-dom, har gjort seg utilgjengelige for kommentarer.

Synne Sørheim svarer verken på sine norske eller sørafrikanske mobil, og har heller ikke lest inn noe mobilsvar.

Torgeir Husby
har samme mobilsvar på sin telefon etter dommen som i går.

Der avviser han «kategorisk» å kommentere både dommen og andres kommentarer.

- Jeg har ikke anledning til å si noe før ankefristen er gått ut og dommen er rettskraftig, leser Husby på sin svarer.

Endret formuleringer Etter det Dagbladet vet, har Husby hatt et tilsvarende budskap på sin mobilsvar lenge, men formuleringene er korrigert etter hvert som saken har utviklet seg.

Han har reagert sterkt på at den taushetsbelagte rapporten som han og kollega Synne Sørheim leverte, ble omtalt i detalj i media i før rettssaken startet.

Rapporten ble overlevert 29. november i fjor, og da uttalte Husby at de ikke var i tvil om konklusjonen.

- Dissekrert fra alle kanter En opphetet offentlig debatt om de to psykiaternes vurderinger bidro til at en ny rettspsykiatrisk kommisjon ble oppnevnt i tillegg.

- Det er enestående at en erklæring er blitt lagt ut i media og blitt dissekert fra alle kanter. Vi er blitt beleiret av pressen, med krav om kommentarer til annenhver setning i erklæringen og kritikken som har kommet opp. Dette kaster skygger over psykiatrien, sa Husby da han og kollega Sørheim ble krysseksaminert under rettssaken 15. juni i år.

Da hadde rettssaken allerede pågått i to måneder.

Motstridende Rettspsykiaternes motstridende vurderinger av Anders Behring Breivik har dominert interessen rundt store deler av rettssaken.

Konsekvensen av hvilken vurdering som blir vurdert av retten som riktig, er om Breivik skal sone straffen i fengsel eller på psykiatrisk institusjon.

De første rettpsykiatriske sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte med at Breivik er psykotisk schizofren og strafferettslig utilregnelig. Det ville i så fall føre til at psykiatrien tar seg av Brevik etter dommen.

Etter mye debatt før rettssaken startet, oppnevnte Oslo tingrett en faglig kommisjon i tillegg med psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen for å gjøre en ny psykiatrisk vurdering.

De konkluderte med at Breivik er tilregnelig og kan sone i fengsel.

- Debatt uansett Rettsykiatrisk sakkyndig, Agnar Aspaas, sier til Dagbladet at dommen uansett vil reise en debatt om norsk strafferett og rettspsykiatri.

 FIKK IKKE GEHØR:  De først oppnevnte rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim fulgte hele rettssaken, men deres konklusjon om utilregnelighet ble ikke hørt av Oslo tingrett. I bakgrunnen tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen. FOTO: VEGARD GRØTT/ NTB SCANPIX.
FIKK IKKE GEHØR: De først oppnevnte rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim fulgte hele rettssaken, men deres konklusjon om utilregnelighet ble ikke hørt av Oslo tingrett. I bakgrunnen tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen. FOTO: VEGARD GRØTT/ NTB SCANPIX. Vis mer

- Mitt syn på tilregnlighet er kjent, og jeg konstanterer at retten slutter seg til dette. Nå ser jeg fram til en nærmere begrunnelse, sier Aspaas.

- Ut over dette har jeg ingen personlig agenda. Personlig må jeg ligge lavt i denne saken, jeg er ikke nøytral, sier han videre.

Aspaas håper nå på ro rundt saken.

Hans psykiaterkollega Terje Tørrisen understreker at konklusjonen deres står fast.

- Vi redegjorde for synet vi hadde i tingretten, nemlig at Anders Behring Breivik både var og er tilregnelig. Nå konstaterer jeg at retten har funnet ham tilregnelig, selv om det er viktig å understreke at dommen ikke er rettskraftig ennå, sier Tørrisen.  

Enige 51 av 51 - Jeg håper at en dom fører til at de berørte får ro. Min rolle har vært å redegjøre for retten, ikke annet.

Mens Aspaas og Tørrisen aldri har jobbet sammen før, har Sørheim og Husby samarbeidet som sakkyndige i 51 saker de siste ti år. De har aldri vært uenige om konklusjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media