Taper 50 millioner på Valgerds nei

Helse-Norge går glipp av millioner på grunn av kulturdepartementets nye spillpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kulturdepartementet sa i februar nei til å endre Extra-spillet som sendes ukentlig på NRK. Det betyr inntektstap i millionklassen for Stiftelsen Helse- og rehabilitering, som er operatør av spillet.

Det populære spillet Extra planla store endringer i år, med økte vinnermuligheter, høyere pris og mulighet for å spille samme rekke i 10 uker i strekk. Men slik blir det ikke.

Milliontap

En prognose Norsk Tipping har utarbeidet for stiftelsen, konkluderer med at organisasjonen kan tape inntil 50 millioner kroner i året som følge av departementets negative holdning.

Dette er penger som skulle øremerkes til frivillige organisasjoner som arbeider for å bedre fysisk og psykisk helse i Norge.

Det var bare noen dager før nylanseringen av Extra at kulturdepartementet satte ned foten og sa et bastant nei. Dette kom på verst tenkelige tidspunkt for Stiftelsen Helse- og Rehabilitering.

- Vi hadde allerede budsjettert med de ekstra inntektene på 40-50 millioner kroner, men nå må vi gå gjennom aktiviteten vår på nytt og kutte i tilbudet som vi hadde planlagt, sier generalsekretær Anne-Kari Holm i stiftelsen Helse- og Rehabilitering til Dagbladet.no.

I tillegg til tapte inntekter har organisasjonen brukt penger på å utvikle spillet, planlegge markedsaktiviteter og på å trykke opp flere millioner nye kuponger.

- Vi hadde kjøpt annonse i to ukeblader som fortalte om det nye forbedrede spillet. Dette er penger vi tapte, sier Holm.

Dermed får ikke stiftelsen, som hvert år finansierer sin virksomhet med vel 200 millioner kroner fra Extra-spillet, møte konkurransen fra internettspill, travspill, skrapelodd og de øvrige spillene til Norsk Tipping.

- Avslaget var en skikkelig nedtur og meget uventet. Vi trengte endringen for ikke å bli akterutseilt i konkurransen, sier generalsekretær Anne-Kari Holm i stiftelsen.

Spillegalskap

- Veksten i den samlede pengespillvirksomheten bør begrenses, skriver departementet som begrunnelse for avslaget i et brev til Helse og Rehabilitering.

Holm kan ikke forstå departementets avgjørelse og sier Extra er ansett som et av de aller snilleste spillene i det norske markedet.

- Det er ikke husholdningspengene til folk som går med til å spille Extra. Det er først og fremst automatene som fremmer spillegalskap, så jeg kan ikke forstå at det er behov for å legge restriksjoner på vårt spill, sier Holm.

Åpner døren på gløtt

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil ikke ta stilling til om Extra er et farlig eller ufarlig pengespill.

- Det som er viktig nå er å få begrenset totalomsetningen og stanse den enorme veksten i inntekter fra spill vi har sett de siste årene, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.no.

Hun mener det er viktig at myndighetene ikke åpner for nye spill eller endringer som fører til økt omsetning, så lenge det er en vekst i markedet som i dag.

- Er det din intensjon at organisasjoner som Helse- og Rehabilitering skulle tape penger på departementets vedtak?

Organisasjoner og idrettslag må tenke litt over hvor pengene kommer fra. Vi må gjennomføre vår intensjon og dempe spillomsetningen. Da kan vi ikke åpne for andre spill eller endringer som bare forsterker problemene, sier Svarstad Haugland.

Kulturministeren stenger likevel ikke døra helt for Extra og andre spill.

- Når vi har fått kontroll over veksten kan vi se på spillene på nytt, og eventuelt tillate endringer for ufarlige spill, sier Haugland.

- Det ser vi på som positivt, og vi har fått et lignende signal fra hennes statsekretær Berit Øksnes Gjerløw, sier Anne-Kari Holm.