TAPER PENGER: Frp-leder Siv Jensen og partitopp Geir Mo. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TAPER PENGER: Frp-leder Siv Jensen og partitopp Geir Mo. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Taper 7 mill. på valgskrellen

Velgerflukten barberer den offentlige pengestøtten til Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Dagbladets beregninger taper Fremskrittspartiet over sju millioner kroner på velgerskrellen. At hver tredje Frp-velger har forduftet siden 2007, gjør at pengene går samme vei som velgerne.

- Vi holder på å regne på dette nå. Vi har ikke full oversikt ennå, for dette er sammensatt av flere elementer. Både statlig, kommunal og fylkeskommunal støtte. Men en halvering av oppslutningen betyr nok i hvert fall en fem-seks millioner kroner for oss, sier Frp's generalsekretær Geir Mo.

Den statlige støtten til fylkespartier og lokallag beregnes ut fra oppslutning i siste lokalvalg. I 2010 var denne støtten på til sammen kr 50,98 per stemme. Hvis finansieringen videreføres med samme modell i 2011 betyr dette tapt statsstøtte for Frp's lokallag på til sammen 5,7 millioner kroner.

I tillegg får kommune- og fylkespartiene støtte fra fylker og kommuner. Arne Sandnes hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har et nasjonalt ansvar for utbetalinger av partistøtte. Han viser til at partiloven sier at lokal støtte skal ytes forholdsmessig etter partienes oppslutning.

Krevende tid Ifølge Frp's innrapportering av inntekter fikk partiet i 2010 til sammen 6,9 millioner kroner i lokal støtte. Hvis samme modell videreføres i 2012 vil velgerskrellen bety at ytterligere to millioner kroner forsvinner fra inntektene. Både omfanget av partistøtte og Frp's velgerflukt varierer fra sted til sted i landet. Dette gjør at det hefter en viss usikkerhet rundt dette tallet.

- Uansett betyr valget at våre lokalorganisasjoner får betydelig dårligere økonomi. Når vi er halvvert i oppslutning enkelte steder betyr det også at inntektene er omtrent halvvert. At dette er en krevende tid for vår organisasjon er det ikke noe tvil om, sier Mo.

Oppsigelser Han sier at han nå jobber med å finne ut av alle konsekvensene. Det elendige valgressultatet kan også komme til å ramme partiets sentrale organisasjon.

- Vi må også se på hovedorganisasjonen, for gjør vi et dårlig valg i 2013 også vil det ramme oss der, sier Mo.

Partiet har ni regionale kontorer med lokalt ansatte, og alt i alt jobber det rundt 50 personer i Frp. Det er ennå ikke tatt noen beslutning om nedbemanninger.

- Jeg ikke gå i detaljer om hva som blir konsekvensen av dette og hvilke tiltak vi må sette i verk. Dette er krevende for frp, gjentar Mo.