Taper egne tusenlapper

Med over en million kroner i boliglån og papirtap på aksjefondene har også finansminister Per-Kristian Foss merket børsuro og renteoppgang på egen lommebok. Men han tar ikke skylda sjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en sommerbrun statsråd som tar imot oss i Finansdepartementet, to uker før han drar til Sør-Frankrike på ferie. Tilsynelatende uberørt av at han de siste dagene har fått kjeft fra både eksstatsminister og fagforeningssjefer, sjeføkonomer og unge, nyetablerte par. Stikkord: onsdagens renteøkning.

- Hovedansvaret ligger på partene i lønnsoppgjøret, repeterer Foss.

Onsdag satte Norges Bank opp renta fordi Gjedrem fryktet at lønnsoppgjøret kunne føre inflasjonen på to års sikt til 2,75 prosent. Målet er 2,50 prosent.

- Hvorfor kan ikke sentralbanken ha et lite slingringsmonn på dette målet? Da kunne man kanskje avventet renteøkningen?

- Det spørsmålet må du rette til Norges Bank.

- Men jeg retter det til deg?

- Vi kan ikke først delegere ansvaret for pengepolitikken til Norges Bank og siden overprøve en uavhengig sentralbank. Men for å si det slik: Sentralbanken er ikke upåvirket av den debatten som pågår, sier finansministeren med et megetsigende blikk.

Tap på fond

Foss røper motvillig at hans eget boliglån nok er på over en million kroner, og at han, som mange andre de siste åra, har fått papirtap på aksjefondene sine.

- Men jeg selger ikke. Dette er sparing til pensjonstilværelsen.

- Stoltenberg mener at dere burde inngått et inntektspolitisk samarbeid med LO og NHO. Det hadde kanskje begrenset lønnskravene?

- Ved å si det bekrefter han jo nettopp at det er lønnsoppgjøret som har skylda for rentehoppet. Vi fikk ingen henvendelser fra partene om å bidra med innspill.

Foss åpner likevel døra for et samarbeid seinere:

- Den sterke krona rammer konkurranseutsatte bedrifter hardt. Derfor vil vi ha samtaler med partene for å bidra til mer moderate lønnsoppgjør framover.

Før helga besøkte Dagbladet en ferierende Carl I. Hagen, som krevde at Foss i høst lager et separat utenlandsbudsjett. Det skal brukes til å kjøpe tjenester i utlandet som ikke har noen innvirkning på norsk økonomi.

- Er ikke det en god idé, Foss?

- Jeg har liten sans for dobbelt bokholderi, og han bør jo spørre seg hvorfor ingen andre land har brukt prinsippet om to budsjetter. Det er ikke fornuftig å låse seg til å kjøpe varer i utlandet.

- Hvorfor ikke? Det er jo ikke inflasjonsdrivende?

- Fordi det er ineffektivt: La oss si at Dagbladet skal kjøpe et nytt datasystem. Da bør dere gå til den leverandøren som er best og billigst, uavhengig av om den befinner seg i Norge eller utlandet.

- Ugjenkjennelig

Når Frp nevnes, pensler Foss raskt inn på samarbeidet mellom Hagen og Ap om barnehageforliket. Det liker han svært, svært dårlig:

- Jeg får låne et språklig bilde som Inge Lønning brukte: Etter valget er Arbeiderpartiet gått fra å være ørna blant norske partier til å bli en gjøk som legger seg til i et ethvert rede. Det eneste fellestrekket med redene de legger seg i, er å øke offentlige utgifter mer enn de selv i utgangspunktet ønsket. Slik som når de samarbeider med Frp om barnehagesatsene. Det er utgifter som de selv ikke tok ansvar for i regjeringsposisjon, sukker Foss.

Statsråden synes Ap er blitt ugjenkjennelig.

- Heller ikke Thorbjørn Jagland kjenner igjen sitt eget parti. Legg merke til at han overhodet ikke har uttalt seg om barnehageforliket med Frp.

Skattelette

Foss holder fast ved at fordelsbeskatning av egen bolig skal fjernes i løpet av regjeringsperioden.

- Hva med dokumentavgiften?

- Det står det ingenting om i Sem-erklæringen. Vi tror det betyr mer for folk å senke boligskatten.

- Formuesskatten fjernes heller ikke?

- Det vil ikke bli gjort endringer før tidligst 2004, da Skauge-utvalget leverer sin innstilling, sier Foss, som imidlertid røper at det vil bli andre skattelettelser for privatpersoner i høstens statsbudsjett.

- Hvilke?

- Vent til 3. oktober, avslutter Foss.

PAUSE I SOMMERJOBBINGA: Finansminister Per-Kristian Foss skal jobbe i ennå to uker før han drar på ferie. Han vil ikke røpe eksakt hvor reisen går, men sier at det blir «et sted i Sør-Frankrike».