Taper ikke på høflighet

Men politikerne må være engasjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener kommunikasjonsrådgivere Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har snakket med etter den første store TV-duellen mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Ifølge en meningsmåling som ble tatt opp rett etter duellen vant Bondevik en knusende seier over Ap-lederen.

Ble for tam?

Da «folkets dom» var falt sa Jens Stoltenberg til VG at han kanskje ble for høflig og tam, og at Bondevik tjente på det. Ap-lederen lovte tidligere i sommer velgerne at han ikke skal avbryte sine politiske motstandere i TV-debattene.

Leder av samfunnsavdelingen i kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller, Rune Mørck Wergeland, vil ikke gi Stoltenberg noe direkte råd. Men han minner om at det finnes flere seriøse studier som viser at mange mennesker faktisk er opptatt av høflighet.

– Det avgjørende er selvfølgelig på hvilken måte man velger å gi utløp for sitt engasjement. Det er lov å bli sint, men da bør man ha noe å være sint på. Man kan ha snert uten å virke frekk, hvis man gjør det med et smil og godt humør. Og man kan være raus og frittalende uten å opptre brautende, sier Mørck Wergeland.

Hold på stilen

Han understreker at det som regel er mest fornuftig å tenke langsiktig og ikke legge om stilen fra debatt til debatt.

Taper ikke på høflighet

Selv forsikrer Jens Stoltenberg at han vil stå fast på løftet om ikke å avbryte sine meningsmotstandere i tide og utide. Men han lover mer liv og engasjement i kommende debatter.

(ANB)