Taper jussen - vinner makten

Ap's parlamentariske leder Jens Stoltenberg taper jussen, men viser hvem som har makten: I dag vedtar Stortinget at det skal bygges gasskraftverk i Norge. Kjell Magne Bondevik må enten gå eller la seg ydmyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tåles ikke flere avledningsmanøvrer fra regjeringen, er budskapet.

Etter maktdemonstrasjonen fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet kan Bondevik-regjeringen neppe leve videre. I går kveld gjorde Jens Stoltenberg det krystallklart: Nå må Bondevik bestemme seg, ja eller nei til bygging av gasskraftverk.

- Nå må vi slippe flere forsøk på å gjøre uenigheten om gasskraft til en debatt om helt andre ting. I dag skal vi ha et klart vedtak som åpner for bygging av gasskraftverk i Norge. Det får Bondevik akseptere, sier Stoltenberg.

Jens snudde

Han skal ha gasskraftverk, koste hva det koste vil. I går snudde han trill rundt i synet på forurensningsloven:

Fram til i går var Stoltenberg skråsikker på at utslippstillatelsen for CO{-2} kunne endres innenfor forurensningsloven. I vedtaket til Ap's stortingsgruppe fra januar i år heter det at det verken er nødvendig eller riktig å endre forurensningsloven.

Men utredningen fra lovavdelingen skapte hodebry. Sammen med Høyre snudde Ap på hælen i løpet av noen ettermiddagstimer. Nå pålegger de regjeringen å finne ut om det trengs en lovendring.

- Juss er et virkemiddel

Stoltenberg avviser selvsagt at det dreier seg om et tilbaketog.

- Vi mener fortsatt at det er mulig å endre utslippskvotene innenfor rammene av dagens lov. Men fordi det er reist tvil om det, gir vi regjeringen valgfrihet. Vi vil ikke instruere regjeringen mer enn nødvendig når det gjelder saksbehandling. Regjeringen må selv finne ut om de skal sikre Stortingets vedtak om gasskraftverk gjennom dagens lov eller ved å endre loven. Juss er viktig, men ikke noe mål i seg selv. Jussen er et virkemiddel for å nå politiske mål, sier Stoltenberg.

Han hevder at det ikke er snakk om å svekke forurensningsloven.

Men dagens seier kan bli problematisk for Stoltenberg. Ap får en samlet miljøbevegelse på nakken inn mot valgkampen. Gasskameratene på Stortinget kan ikke se bort fra at Justisdepartementets lovavdeling stiller store spørsmålstegn ved om det kan bygges sterkt forurensende gasskraftverk i Norge.

Ap's sanne ansikt

- Etter min oppfatning bør Bondevik-regjeringen si ja til Ap's og Høyres instruksjon. Så kan regjeringen bruke tida fram til juni til å underbygge at det er meget vanskelig å bygge slike konvensjonelle gasskraftverk i Norge, sier Bellonas Frederic Hauge til Dagbladet.

Han synes det er tragisk at Ap kjemper så hardt for en tapt sak.

- Men det viser samtidig Ap's sanne ansikt. Hvis ikke dagens lovverk åpner for gasskraft, er Ap faktisk villig til å endre loven. Den dagen gasskraftsaken er juridisk ferdigbehandlet - om det skjer i vår eller til høsten - vil tilhengerne av konvensjonelle, sterkt forurensende gasskraftverk måtte innrømme at de ikke lar seg bygge. Slik sett står både Jens Stoltenberg og Høyre i fare for å skyte seg selv i foten, sier han.

kirsten.karlsen@dagbladet.no

ALLE MIDLER: Jens Stoltenberg skyr ingen midler i kampen for bygging av gasskraftverk. I går snudde han i synet på forurensningsloven.