Taper kamp om SV-krav

Senterpartiet skal nå ta skjebnevalget om de skal starte samtaler med SV med sikte på å danne en flertallsregjering. Et av de største hindrene på veien mot regjeringsmakt får ikke Vedum fjernet.

FORHANDLINGER: Støre, Vedum og Lysbakken møtes til samtaler i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORHANDLINGER: Støre, Vedum og Lysbakken møtes til samtaler i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder denne uka separate samtaler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken med sikte på å danne en flertallsregjering.

Senterpartiets sentralstyre møtes torsdag der tema vil være valgresultatet og hvordan partiet best skal forvalte mandatet fra velgerne.

Spørsmålet Sp må stille seg er om det gjøres med å gå i regjering med SV - stikk i strid med det Vedum har sagt på inn- og utpust de siste åra at han ikke skal.

Uvilje

Dagbladet er kjent med at en av grunnene til at det er uvilje i Senterpartiet for å gå i forhandlinger med SV er at SV skal sende et forhandlingsresultatet ut på uravstemning i partiet.

Dette er svært upopulært i Senterpartiet. Vedum og co. opplever det som unaturlig at dragkamper bak lukkede dører i praksis skal ut på høring i SV.

Det stilles også spørsmål om hvilket mandat SVs delegasjon har i forhandlingene.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ikke avklart med Ap

Etter det Dagbladet forstår har ikke SV avklart framgangsmåten med verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. SV-ledelsen oppfatter likevel at uravstemningen ikke vil være avgjørende ødeleggende for forhandlingene.

En mer underliggende bekymring er at hvis regjeringserklæringen skal sendes ut til hele SVs medlemsmasse for godkjenning, så får høyresiden anledning til å hakke løs på den i flere dager før den eventuelt blir godkjent.

Samtidig risikerer man at flertallet av SVs medlemmer sier nei til den.

Vil presse Sp

Senterpartiet håper, etter det Dagbladet forstår, at SV kan presses til å legge landsmøtevedtaket om uravstemning bort.

Men Dagbladet er kjent med at Senterpartiet ikke får støtte hos Arbeiderpartiet. Ap ser ikke på SVs uravstemning som noe betydelig problem for å danne en trepartiregjering. Støre og co. mener det er lite å gjøre med et landsmøtevedtak i et samarbeidsparti, og forbereder seg dermed på at forhandlingsutfallet skal ut på avstemning i SV.

Dermed er det lite trolig at SVs standpunkt flyttes.

SV-leder Audun Lysbakken slo seinest fast på valgnatta at det blir uravstemning.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne spørsmål til partileder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad spørsmål som han må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Katt og mus

Dagbladet er kjent med at det internt i SV er en forståelse av at ledelsen legger «hodet på blokka» med uravstemningen, fordi de risikerer et nei fra medlemmene. Samtidig er partiet tydelige på at de ikke vil legge fram en avtale de ikke er trygge på at vil få flertall hos medlemmene.

Vedum lekte onsdag katt og mus med pressen i stortingsgangene i forkant av møtet med Støre.

- Hver gang jeg snakker med Støre - som jeg gjør hver dag - så spør jeg om han har sovet godt, om han har det bra, har du gått noen tur, sier Vedum hemmelighetsfullt om samtalene med Støre.

RETT PÅ SAK: I Dagbladets valgbod måtte Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet, svare direkte på spørsmål fra programleder Steinar Suvatne. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

- Fram i tid

Støre trår forsiktig når han får spørsmål fra Dagbladet om SVs uravstemning.

- Det ligger en del trinn fram i tid, så jeg vil ikke spekulere i det. SVs landsmøte har bestemt at de skal ha uravstemning. Vi har en annen måte å gjøre det på. Men vi får ta detaljene på det når vi kommer dit, sier Støre.

- Er Arbeiderpartiet med på en uravstemning, der resultatet av forhandlingene legges fram for SVs 17 000 medlemmer før de kan si at de blir med i regjering?

- Den rekkefølgen har jeg ikke noen full oversikt over, så den får vi ta når vi kommer dit, sier Støre.

Regjeringsforhandlinger vil først starte om en-to uker, etter det Dagbladet forstår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer