Taper kampen mot flammene

Flammene sprer seg over svære motorveier, og brannmannskapene er utslitte etter ei ukes kamp mot flammene i Sør-California. Brannene har så langt krevd 18 liv og svidd av en halv million hektar land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES (Dagbladet): 2000 boliger har hittil brent ned i skog- og fjellområdene nord for Los Angeles, videre sørøst til San Diego og langs grensa mot Mexico. Flere steder er utslettet, og myndighetene regner med at flere omkomne vil bli funnet i ruinene. 11000 brannmenn kjemper nå mot den største katastrofen i California noensinne.

Armageddon

Alvoret i branninfernoet fikk Dagbladet førstehåndserfaring med da vi i forgårs fløy over Los Angeles. De vanligvis grønne fjell- og skogområdene var livløse og forkullede. Røyken ligger fortsatt tett over Sør-California, og fra himmelen regner asken. Flammene ses godt fra flere steder i LA, spesielt når små tornadoer sender flammene over 50 meter til værs. Røyken er fortsatt plagsom i LA: Vi blir bedt om å holde oss innendørs, og stenge dører og vinduer.

Over 50000 mennesker er evakuert, mens like mange har pakket og er klare for å forlate sine hjem på kort varsel.

Ber om penger

Brannkatastrofen vil koste minimum 14 milliarder kroner. Den påtroppende guvernøren, Arnold Schwarzenegger, var i går i Washington for å be Kongressen om umiddelbar hjelp til California. Samtidig har flere stater stilt mannskap og utstyr til disposisjon, men det vil fortsatt ta lang tid før brannmannskapene har kontroll.

FÅR HJELP: Nye brannmannskaper strømmer til fra seks nabostater for å hjelpe til med slokkingen. 81 fly og helikoptre er satt inn i slokkingsarbeidet. Her i Simi Valley kjemper mannskapene for å holde flammene på nordsida av motorveien, og unna boligområdene på sørsida.