Taper kampen om likelønn

Mens danske kvinner tjener 30 prosent mindre enn danske menn, tjener norske kvinner hele 37 prosent mindre enn norske menn. Norge kommer dermed dårligst ut i Skandinavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til og med Bahamas og Latvia ligger foran oss. Det viser en ny FN-rapport, gjengitt i danske Berlingske Tidende. Danske kvinner har kommet lengst i kampen for likelønn og tjener hele 70 prosent av en dansk manns inntekt. I Norge tjener kvinnene bare 63 prosent. Sverige, Finland, Bahamas, Latvia og New Zealand har alle lavere lønnsforskjell mellom kjønnene enn Norge.

Markedsføring

- I forhold til de landene som det er naturlig for oss å sammenlikne oss med, er kjønnsdelingen i arbeidslivet svært markert. Menn jobber i det private og kvinner velger offentlig sektor, sier NHO-direktør Clemet, som påpeker at offentlig sektor har lavere lønninger.

NHO-direktøren mener økt markedsføring overfor kvinner kan få flere inn i det private næringslivet.

- Privat sektor er spennende. Også for kvinner, sier Clemet.

Rapporten er laget av FNs utviklingsorganisasjon UNDP. Det er ikke tatt hensyn til alder, ansiennitet eller utdannelsesnivå i beregningene.

Danske kvinner tjente i 1999 i gjennomsnitt 189409 danske kroner, mot mennenes 266383 kroner i året. Bruker man de samme tallene på norske forhold, ville norske kvinner bare tjent 167821 kroner, hvis mennene tjente det samme.

Dårligst ut kommer Peru og Ecuador, der kvinnene bare tjener henholdsvis 25 og 29 prosent av det menn gjør.

Har innflytelse

I FN-rapporten kommer likevel norske kvinner best ut når det gjelder den totale økonomiske og politiske innflytelse.

De følgende faktorene er kalkulert:

  • Likelønn.
  • Antallet kvinner i parlamentet.
  • Prosentandelen av kvinnelige folkevalgte, overordnede embetsmenn og næringslivsledere.
  • Prosentandelen av kvinnelige forretningsfolk, funksjonærer og faglærte.
HAR INNFLYTELSE: NHO-direktør Kristin Clemet mener forklaringen til lønnsforskjellen i Norge er at mesteparten av den kvinnelige arbeidsstyrken jobber i offentlig sektor. I FN-rapporten kommer norske kvinner best ut når det gjelder den totale økonomiske og politiske innflytelse.