Taper krigen mot sine egne

NEW YORK (Dagbladet): Mens nattehimmelen over Bagdad ble flerret av amerikanske krysserraketter, ble en bitter kamp utkjempet på Capitol Hill. Republikanerne fyrte løs med argumenter for riksrett, mens demokratene anklagde dem for misbruk av politisk makt. I dag blir Clintons skjebne bestemt  -  foreløpig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var 205 representanter klare til å stemme ja til riksrett, 198 ville stemme nei, mens 9 demokrater og 23 republikanere ikke ville si hva de vil stemme. Noen av dem er fortsatt i tvil.

De fleste forsvarerne av Bill Clinton har resignert, og regner med at første anklagepunkt, anklagen om at han har løyet under ed for storjuryen, vil få flertall og sørge for at han blir USAs andre president som kan bli avsatt ved riksrett.


Rasende politikere

Rasende demokrater ville stoppe hele prosessen i går ved ikke å møte opp. Det skjedde ikke, men debatten ble forlenget til over 12 timer. En av de siste tvilerne i republikanernes rekker, Christopher Shays, hadde til og med et møte med Clinton i går for å vite hva han skal stemme i dag.

«Sleipe Bill» vil oppleve marerittet «Trickie Dick» Nixon unngikk i 1974. I motsetning til Richard Nixon, som gikk av før saken nådde avstemningen i Huset, må Bill Clinton høyst sannsynlig legge sin skjebne i hendene på 100 tause senatorer.

De avgjør om USA for første gang i historien skal avsette en president ved riksrett.


President-blod

Republikanerne har lenge været presidentblod. Debatten i Representatenes hus i går minnet derfor mer om en skyttergravskrig enn en sivilisert debatt om demokratiske og konstitusjonelle rettigheter.

- Vi må tilbake til en politikk som er grunnlagt på respekt, tillit og tilgivelse. Vi må snu ryggen til inkvisisjonen som herjer fritt. En reprimande er eneste alternativ til riksrett. Nå får vi ikke noe valg av republikanerne. Det er misbruk av politisk makt, sa en hvitglødende Dick Gephardt.

- Hvis all viktig moraldiskusjon i dette landet skal dreie seg om sex, er vi på ville veier. Tenk om vi hadde brukt like mye krefter og tid på å snakke om sultende barn og fattigdom i USA, sa demokraten Joseph Kennedy.
- Husk at det ikke dreier seg om sex eller det å ha løyet om sex. Saken handler om å lyve under ed, sa republikaneren Henry Hyde.

- Det tok meg 129 år å bli medlem av Huset fordi «noen» tolket konstitusjonen mot oss, sa den svarte demokraten Carrie Meek.
- Hadde noen sendt denne prosessen til en TV-produsent eller til Holywood, hadde svaret vært at selv en såpeopera krever et snev av realiteter, sukket CNNs analytiker, Jeff Greenfield.

Samtidig sto general Hugh Shelton fram og skrøt av amerikanske fulltreffere i Bagdad, Saddam Hussein holdt tale til sitt folk på irakisk TV og Hillary deltok på Mødre mot fyllekjørings pengeinnsamling, hvor hun snakket om at tida snart er inne for forsoning.

Fra Bagdad meldte CNN at ramadan var framskyndet til fredag kveld, men bombene sluttet ikke å regne over Irak slik Bill Clinton sa da han forsvarte krigen mot Irak.