Taper én milliard på oljestans

Norsk sokkels største oljefelt må stenge i fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til fredag blir produksjonen på Ekofisk-feltet i Nordsjøen stengt ned. Operatøren ConocoPhillips skal utbedre en såkalt væskeutskiller på 2/4J-plattformen. Det skjer etter at gransking har avslørt at det var feil på en slik væskeutskiller som førte til den store gasslekkasjen på Statoils Visund-plattform 19. januar, skriver Aftenbladet.no.

- Mange millioner

Mens utbedringsarbeidet pågår på Ekofisk, vil all olje- og gassproduksjon i området bli stengt ned i fire dager. Det innebærer de daglige 400.000 fat oljeenheter fra det ConocoPhillips-opererte Ekofisk-området.

- Selvfølgelig er det snakk om ganske så mange millioner kroner, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConnocoPhillips til Dagbladet.no.

Selv om selskapet betrakter produksjonsstansen som mer «penger utsatt» enn «penger tapt», er ikke dette noen ønskesituasjon.

- Det skal helst være jevn produksjon.

Milliardregning

I tillegg til det ConocoPhillips produserer på Ekofisk, kommer produksjonen fra de tilknyttede feltene Valhall, Hod, Ula, Gyda og Tambar som produserer via Ekofisk.

EKOFISK: Ekofisk-feltet i Nordsjøen er norsk sokkels største oljefelt. Foto: Scanpix
EKOFISK: Ekofisk-feltet i Nordsjøen er norsk sokkels største oljefelt. Foto: Scanpix Vis mer

Dermed vil en daglig produksjon fra området rundt Ekofisk på nærmere 600.000 fat oljeenheter bli stanset i fire dager. Altså rundt 14 prosent av samlet olje- og gassproduksjon fra norsk sokkel.

Med en oljepris på 61 dollar fatet, skulle dette tilsi et daglig produksjonstap på over 240 millioner kroner. Dermed kan oljestansen koste nær én milliard kroner i løpet av de fire dagene produksjonen på Ekofisk vil være stengt.

Metallplate kollapset

På Visund-plattformen er det klart at en metallplate i utløpet til væskeutskilleren kollapset og forårsaket skaden og gasslekkasjen. En bit av platen løsnet og gikk videre med gasstrømmen inn i fakkelrøret. Den laget et hull i røret med en diameter på rundt 50 centimeter der gassen strømmet ut. Gasslekkasjen på Visund var meget stor; med høye lekkasjerater og store mengder gass til fri luft.

Etter gasslekkasjen ba Petroleumstilsynet de andre operatørene på norsk sokkel undersøke om de hadde tilsvarende konstruksjon.

<B>BORING:</B> To arbeidere i boreprosessen på Ekofisk i 1995.