Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taper på å selge Fornebu

Næringsminister Lars Sponheim slår fast at Fornebu - landets mest attraktive tomt - skal selges til høystbydende. Dette er stikk i strid med ekspertenes råd om at det vil være mye mer lønnsomt å leie ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Embetsverk og Stortingets flertall åpner for utleie. Sponheims holdning går også på tvers av utvetydige ekspertråd regjeringen sjøl har innhentet. En enstemmig takstrapport råder staten til å leie bort tomtene i stedet for å selge Fornebu. Det vil være å gi fra seg en svært sannsynlig framtidig verdiøkning, konkluderer rapporten.

Men Sponheim deler ikke denne vurderingen.
- Vi skal selge til høystbydende, slår næringsministeren fast overfor Dagbladet.

Dermed er Sponheim også i ferd med å havne i en delikat strid med regjeringskolleger fra KrF og Sp. I Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité går Sp og KrF inn for en kombinasjon av salg og langsiktige leiekontrakter.

Ikke selg

En takstrapport Dagbladet kan presentere, laget på bestilling av Administrasjonsdepartementet selv, konkluderer med at det beste slett ikke vil være å selge, men å leie bort. Administrerende direktør Hans Jacob Hansen i OPAK, rådgivende ingeniør Kjell Nielsen og advokat Geir Saastad i Akershus Eiendom har utredet saken på oppdrag av det tidligere Planleggingsdepartementet. De forventer at Fornebus verdi vil stige betraktelig framover.

- Personlig er dette mitt helt klare råd, sier Hans Jacob Hansen, som var formann i takstkommisjonen.

Takstrapporten ble utarbeidet i forbindelse med at Telenor kjøpte en 200 dekar stor tomt på Fornebu. Markedsprisen ble satt til 471 millioner kroner, men kjøpet skjedde uten anbudsrunde.

- Er din vurdering at Telenor gjorde et særdeles bra kjøp?

- Det vil jeg absolutt tro, og det mente nok Telenor også, siden de kjøpte. Samtidig gjorde Staten et helt greit forretningsmessig salg, sier Hans Jacob Hansen.

Han mener at Fornebu har et stort stigningspotensial.
- Dette er et meget attraktivt område som er under utvikling. Dermed er potensialet for verdistigning enda større enn i andre attraktive områder som allerede er regulert.

Hansen understreker imidlertid at det er større risiko forbundet med å eie tomtene selv, i forhold til å selge umiddelbart.

Tenker annerledes

Stortinget og den tidligere Ap-regjeringen har imidlertid forutsatt at to milliarder (1992-kroner) skal overføres fra et salg av Fornebu til Oslo Lufthavn Gardermoen.

Til tross for at embetsverket i Administrasjonsdepartementet blånekter for at det er besluttet at Fornebu skal selges, er Sponheim utvetydig:

- Vi skal selge. Det er i og for seg ikke avgjørende hvem som kjøper, men vi ser gjerne at dette arealet tas i bruk av IT-miljøet. Samtidig er det viktig å presisere at skipsreder Fred. Olsen og hans IT-planer for Fornebu ikke har noen fortrinnsrett. Det avgjørende er hvem som legger inn det høyeste budet, sier Sponheim til Dagbladet.

Men prosjektlederen for Fornebu i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Oskar Petter Jensrud, sier at det slett ikke er avgjort at Fornebu skal selges.

- Vi er åpne både for salg og leiekontrakt, og velger det alternativet som faller økonomisk gunstigst ut og er heldigst for utviklingen av området, sier Jensrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!