Taper på alle fronter

Valget viser at Ap taper til Sp og MDG. Når Ap nå skal starte gjenreisningen, står partiet i en spagat mellom klima og tradisjonell industri. Utspill fra Ap-topper om regjeringssamarbeid mellom MDG skaper raseri i fagbevegelsen.

I SKVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte svare for seg på valgnatta på vei fra Youngstoget til Storinget. Foto: Nina Hansen
I SKVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte svare for seg på valgnatta på vei fra Youngstoget til Storinget. Foto: Nina HansenVis mer

- Det er ingen som er mot offentlig skolemat, men det holder ikke som bærende prosjekt i valgkampen. Jeg er ikke ute og kritiserer Støre eller den sentrale ledelsen, men vi har ikke maktet å sette dagsorden. Vi har ikke utviklet et tydelig nok prosjekt.

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) er en skuffet mann etter valget. Han har sittet som ordfører i Verdal siden 2005, men kommunen ble rammet av Senterparti-bølgen som så mange andre Ap-bastioner. Ap gikk tilbake 15,7 prosentpoeng (pp), Senterpartiet fram 21,4 pp og fikk rent flertall.

Iversen er ikke i tvil om at Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om ikke å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet kostet ham velgere. Samtidig var det en stor seier for AUF og miljøbevegelsen i partiet.

I etterkant av vedtaket hastet Jonas Gahr Støre opp for å besøke kommunens hjørnesteinsbedrift Kværner Verdal. Der fikk han høre det i tydelige ordelag at de følte seg sviktet av Arbeiderpartiet - deres parti.

- Vi må ha et mye tydeligere prosjekt og snakke om våre verdier. Vi har ikke greid å løfte kampen mot Forskjells-Norge i valgkampen. Vi mener nok de riktige tingene, men jeg skulle gjerne sett vi hadde hatt en bedre strategi sentralt for å løfte dette, sier Iversen.

Mister arbeiderklassen

I byene er det like alvorlig for Arbeiderpartiet. I Bergen mister Ap nesten halvparten av velgerne og får under 20 prosent oppslutning. I Oslo går Ap tilbake 12,2 pp, og selv om Raymond Johansen fortsetter som byrådsleder, er prisen høy å betale i de tradisjonelle arbeiderklasseområdene. På Alna gikk partiet tilbake 20,3 prosentpoeng (pp), på Grorud, Søndre Nordstrand og Stovner 18 pp.

Men i byene er det ikke Senterpartiet som løper av gårde med Ap-velgerne. Det er Bompartiet og MDG.

- Det er ikke noen tvil om at partiet står i en spagat, med store lokale forskjeller på hva som har vært utslagsgivende. Verdal er en bastion for oss, der vi har hatt ordføreren i fire perioder. Der får vi en smell, sier Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Trøndelag.

Støre: - Ikke ett svar

Jonas Gahr Støre ser de samme lokale forskjellene og lover en grundig prosess fram mot 2021 der partiet skal utvikle ny politikk. Hva slags politikk skal vinne velgere både i storbyene og distriktene - samtidig?

- Det er ikke ett svar på den utviklingen vi ser med distrikt, bom, klima og miljø. Jeg ønsker å gå i gang med programarbeidet fram mot 2021 og den sammfunnsbrytningen vi står i. Det er en stor omstilling der vi må kutte klimautslipp der Arbeiderpartiets rolle vil være å skape nye arbeidsplasser samtidig samtidig som vi kjemper for et rettferdig samfunn, sier Støre.

På spørsmål om den dramatiske utviklingen i de tradisjonelle arbeiderstrøkene i Oslo og industrisamfunnene rundt i landet, svarer Støre at Ap ikke kan la noen bli stående igjen på stasjonen mens det grønne toget går.

- Det farligste vi kan gjøre i denne omstillingen er at noen grupper ser at de blir hengende etter og føler seg hengt ut. Da går det i lås, sier Støre.

MDG-splittelse

Energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide vil bli en av nøkkelpersonene når Arbeiderpartiet skal utvikle ny klima- og miljøpolitikk fram mot 2021.

Få dager før valget ble han intervjuet i DN og åpnet opp for et regjeringssamarbeid med MDG etter stortingsvalget i 2021. Det samme gjorde tidligere nestleder Helga Pedersen overfor Klassekampen og byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Reaksjonene fra industrien er svært sterke.

- Jeg håper Barth Eide respekterer partiets vedtak som det øverste organet har gjort og at han forholder seg lojalt til det. Dette er verken bra for ham eller Arbeiderpartiet, det er bra partiledelsen presiserer det som er partiets politikk, sier leder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi med 56.000 medlemmer.

- Har du tillit til Barth Eide som energi- og miljøpolitisk talsperson?

- Jeg forholder meg til ham som det han er. Så tillater jeg meg å uttale meg når jeg er uenig, sier Alfheim, og spissformulerer:

- Vi er overhodet ikke interessert i å utvikle industrien på MDGs premisser, et parti som ønsker å avvikle oljeindustrien og innføre borgerlønn. Hvis MDG er invitert inn i et samarbeid fram mot 2021, så snur vi i døra, sier Alfheim.

Etterlyser industriutvalget

Etter det berømte LoVeSe-vedtaket på vårens Ap-landsmøte, der Ap sa nei til konsekvensutredning av områder i Lofoten, Vesterålen og Senja, meldte fagforeningsveteranen Roar Abrahamsen seg ut av Ap. Flere topper i industriforbundene på Vestlandet gjorde det samme. De reagerte kraftig på at Ap brøt sitt eget kompromiss fra 2017, midt i stortingsperioden.

Etter oppvask og utblåsinger ble Ap og Fellesforbundet enige om et industriutvalg som skal ha en sentral rolle i utviklingen av Aps industripolitikk framover, men det kommer ikke til å skje på MDGs premisser, partiet Ap samarbeider med - eller søker samarbeid med - i storbyene.

Abrahamsen meldte seg inn i partiet igjen etter at utvalget ble satt ned, og nå begynner han å bli utålmodig.

- Nå haster det med å komme i gang med utviklingen av industrien, sier Abrahamsen.

Forbannet

- Hva sier du til at Aps energi- og miljøpolitiske talsperson for Ap, Espen Barth Eide tok til orde for regjeringssamarbeid med MDG?

- Jeg er forbannet. Han har hatt noen soloutspill som ikke er forankret verken i Aps landsmøtevedtak eller noen andre steder. Før landsmøtet rotet han med oljerefusjonsordningen. Nå rotet han igjen med dette, like før valget. Vi har et klart vedtak fra landsmøtet om at oljeindustrien skal utvikles, ikke avvikles.

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide nekter å si mer om MDG-samarbeid, men vil heller snakke om Aps industri- og klimapolitikk.

- Jeg vil ikke snakke om MDG, den diskusjonen får komme når den kommer. Hvis noen er opptatt av industrien, er det meg. Vi må få flere bein å stå på i Norge, og kombinere klimaansvar med verdiskaping, sier Barth Eide.

- Er industriforbundene for tilbakeskuende?

- Jeg vil ikke karakterisere noen, jeg er opptatt av å få til en god samtale mellom Ap og LO om den store utfordringen vår industri har i data med å tilpasse seg en ny virkelighet. Denne omstillingen får vi best til når fagbevegelsen og partiet samarbeider. Vi har felles interesser, og snakker bedre sammen direkte når vi møtes enn via media, sier Espen Barth Eide.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer