Taper på Talibans fall

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Tsjetsjenske geriljakrigere kjemper nå på defensiven i den russiske utbryterrepublikken. I ly av krigen i Afghanistan har president Vladimir Putin intensivert krigen i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Aslan Maskhadov skal være i sikkerhet, etter å ha tatt seg over til en naborepublikk. Samtidig skal den fanatiske kommandanten Khattab være såret.

Taliban-regimets fall i Afghanistan er både et stort militært og politisk tap for de tsjetsjenske opprørerne.

Noen observatører regner med at så mange som over 1000 tsjetsjenere var i Afghanistan da krigen begynte. De er nå enten drept, tatt til fange eller på flukt. Disse er blant de aller mest motiverte av de tsjetsjenske geriljakrigerne.

bin Laden-kontakt

Det er den russiske radiostasjonen Radio frihet som melder at Khattab, som er født i Jordan, og har hatt nære kontakter til Osama bin Laden og hans al-Qaida-nettverk, er såret. Det er en kommandant som står under den beryktede Shamil Basajev som sier dette til radiostasjonen. Han skal være såret av granatsplinter i arm og bein etter flere uker med harde kamper i Nazkai-Jurtovskij-distriktet, men han skal nå være i sikk erhet på en av sine baser.

Samtidig sier sjefinspektøren for det sørlige føderale distrikt Beslan Gantamirov at Tsjetsjenias valgte president Aslan Maskhadov oppholder seg i sikkerhet i naborepublikken Itshkeria.

- Han oppholder seg i et varmt rom, og har flere kvinner til å stelle for seg. De vasker klær og lager mat, og han passes på av lokalt politi, sier Gantamirov, og avslører at selv en krig har sine trivielle sider.

Samtidig avviser Gantamirov at man fra russisk side nå vil ha en dialog med Maskhadov. Representanter for Putin og Maskhadov møtte hverandre etter at terroren traff USA. Grunnen var åpenbar; en krig i Afghanistan ville påvirke krigen i Tsjetsjenia.

Sterkt svekket

De tsjetsjenske geriljakrigerne svekkes både militært, moralsk og politisk av Talibans fall. I Russland forsøker tsjetsjenske talsmenn å underspille tapet. Men Viktor Korgun, som leder Afghanistan-avdelingen av Institutt for orientalske studier i Mos kva sier at mer enn 1000 tsjetsjenere kan ha vært i Afghanistan da den amerikanske bombingen startet.

Kontakten mellom Taliban-regimet og opprørerne i Tsjetsjenia er ganske godt etablert. Ved siden av Pakistan var det bare den tsjetsjenske utbryterrepublikken som hadde en ambassade i Kabul da Taliban hadde makta.

- Ambassadens oppgave var å organisere militær opplæring av tsjetsjenere, sier Korgun.

Det er grunn til å tro at en annen del av jobben var å rekruttere andre muslimer til å kjempe den hellige krig i Tsjetsjenia. Det har vært mange arabere som har sluttet seg til de tsjetsjenske styrkene i Tsjetsjenia.

Høstens felttog har gjort at menneskerettighetsbruddene fra russisk side også har økt. Men kritikken er ikke særlig hørbar etter terrorangrepene mot USA 11. september. Putin har nærmest diplomatisk frie hender til å gjøre hva han vil i Tsjetsjenia.

Enhver som kritiserer menneskerettighetsbrudd fra russisk side i Tsjetsjenia, har grunn til å frykte for sine liv. Sikkerhetss tyrkene har drept mange som har villet forfølge saker mot seg selv og slektninger overfor domstolene. Også mange dommere og etterforskere er drept.