Taper penger på å jobbe

Brita Scheid Gundersen (31) er kronisk syk, men vil jobbe så mye som mulig. Det taper hun penger på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens regjeringen og partene i arbeidslivet prater om intensjonsavtalen, som skal få sykefraværet ned med 20 prosent innen 2005, møter Brita Scheid Gundersen fra Oslo en annen virkelighet som sykmeldt og trygdemottaker.

- Mitt høyeste ønske er å komme meg tilbake i full jobb, ha en hektisk hverdag og ha ti baller i lufta samtidig. I stedet straffer trygdesystemet meg økonomisk fordi jeg vil jobbe mer enn 50 prosent. Hva slags inkluderende arbeidsliv er det? spør hun oppgitt.

Straffes økonomisk

Brita Scheid Gundersen lider av ulcerøs colitt - en kronisk tykktarmsbetennelse, som så langt har tvunget henne inn på operasjonsstua seks ganger. I løpet av yrkeskarrieren har hun derfor hatt et enormt sykefravær. Etter siste operasjon i oktober i fjor har hun derimot gradvis karet seg tilbake til markedsføringsjobben. Siden hun er under behandling, og har overskredet grensen for å motta sykepenger, får Scheid Gundersen rehabiliteringspenger.

Fram til juni jobbet hun 25 prosent. Nå er hun oppe i 60 prosent. - Bra for meg, lønnsomt for arbeidsgiver og helt i tråd med intensjonsavtalen, tenkte hun - inntil hun merket at det straffer seg å jobbe.

For hvis 31-åringen hadde ligget hjemme i senga si, ville hun fått full pott med rehabiliteringspenger fra folketrygden. Da hun jobbet halv stilling eller mindre, fikk hun også full pott: Halvparten ble betalt av arbeidsgiver, halvparten av folketrygden. Når hun nå jobber 60 prosent stilling, faller derimot utbetalingen fra det offentlige bort.

Karensdager

- Fra nyttår har jeg to valg: Enten å gå tilbake i full jobb før jeg er frisk nok til det, eller å be legen min sykmelde meg 10 prosent mer enn jeg egentlig har behov for.

Både regjeringen og NHO har varslet kutt i sykelønnsordninga dersom sykefraværet ikke endrer seg radikalt før neste sommer. Prognosene så langt tyder på at kronisk syke har all grunn til å frykte det verste: I 2003 vil nemlig sykepengeutbetalingene øke med over fire milliarder kroner i forhold til i år.

VIL JOBBE: Brita Scheid Gundersen har en kronisk tarmsykdom og klarer ikke å jobbe full stilling. Trygdereglene gjør det derimot mer lønnsomt for henne å jobbe 20 prosent enn 60 prosent. - Hva slags inkluderende arbeidsliv er det? spør hun.