Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taper så det svir

Kjell Inge Røkke er nødt til å innse det: Kampen mot småaksjonærene kan koste ham mer enn en halv milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesteretts støtte til småaksjonærene i Norway Seafoods, vil trolig utløse et skred av utbetalinger til småaksjonærer som er blitt avspist med smuler i Røkkes selskaper.

For finansmannen, som allerede har store gjeldsforpliktelser knyttet til sine selskaper, kan ekstraregningen i verste fall komme på et sted mellom 500 og 750 millioner kroner.

- Dårlig behandlet

Tre ganger de siste åra har Røkke tvangsinnløst aksjene til minoritetsaksjonærer i selskaper han har kontrollert. Resultatet har vært massive protester fra småsparere i Norway Seafoods, Aker RGI og Aker Maritime. Alle har ment at de har fått for dårlig betalt, noe Høyesterett med gårsdagens dom gir dem fullt medhold i.

- Dommen er veldig, veldig positiv, sier en strålende fornøyd administrerende direktør Knut Traaseth i Aksjonærforeningen.

I tre år har han kjempt for småaksjonærene i NOrway Seafoods. Mot Røkke.

- Vi har fått fullt gjennomslag, og signalet fra Høyesterett er veldig klart: Det er slutt på at minoritetsaksjonærer kan tilbys smuler ved tvangsinnløsning. Det har vært mye dårlig behandling av småaksjonærene her i landet, sier Traaseth, med dårlig skjult adresse til Kjell Inge Røkke.

- Kjempegodt!

Den årlange striden har handlet om hva som er riktig pris for aksjer som tvangskjøpes. Mens Røkke har hevdet at børsverdi og aksjens omsetning må legges til grunn, har småaksjonærene hevdet at det er de «reelle» underliggende verdiene i selskapet som må avgjøre prisen.

Den enstemmige Høyesteretts-dommen gir støtte til det siste. Dermed får de om lag 300 småaksjonærene nå prisen fastsatt på nytt i lagmannsretten.

Deretter kommer turen til de forsmådde i Aker RGI og Aker Maritime.

- Utgangspunktet deres er nå kjempegodt. Det kunne ikke vært bedre, sier Knut Traaseth som har organisert om lag 1350 misfornøyde Aker RGI-aksjonærer og 500 Aker Maritime-aksjonærer før de kommende rettssakene.

Fornøyd børs

Også Oslo Børs hilser Høyesteretts avgjørelse velkommen.

- Vi syns det er bra at Høyesterett er opptatt av aksjonærrettigheter og likebehandling. I tillegg er det viktig at vi nå har fått slått fast prinsippet om hvordan prisen skal fastsettes ved en innløsning, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved børsen.

Det lyktes ikke Dagbladet å få kommentar fra Røkke i går.

DÅRLIGE TIDER: Kjell Inge Røkke tapt kampen mot småaksjonærer i Høyesterett, og taper etter alt å dømme også sine neste to rettssaker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media