Taper-skolen skapt av Høyre

Karakteren «lite godt» holdt rikelig for å komme inn på Ullern videregående skole i Oslo i år. Elevene ved vestkantskolen er taperne når Høyre bestemmer skolepolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 14 av de 114 nye elevene ønsket å gå på skolen. Resten er tvunget hit fra hele Oslo. Elevene vil heller gå ved de populære sentrumsskolene. Bare karakterer teller ved inntaket, og de svakeste elevene må derfor velge sist.

Ble sur

Charlotte Svendsen (15), Kristine Mathisen (15), Waheed Ashiq (15) og Ahmed Sheraz (15) har helt vanlige karakterer, men ikke gode nok til å komme inn på førsteønsket.

- Jeg hadde egentlig ikke lyst til å gå her. Jeg ble ganske sur da jeg kom inn her, sier Kristine Mathisen.

- Ullern var mitt tredjevalg, forteller klassekameraten Waheed Ashiq fra Sagene.

Hvis Waheed skal ta kollektivtransport til sin nye skole, må han bruke en time. Den nærmeste videregående skolen, Fagerborg, ligger bare ti minutter unna der han bor.

Mange av årets nye elever ved Ullern vil har problemer med å fullføre videregående skole. Blant fjorårets førsteklassinger var det bare halvparten av elevene som fullførte med ståkarakter.

Samling i bånn

De to siste årene er det bare poeng som har avgjort hvor Oslo-elevene får skoleplass. Før var bosted også et kriterium.

- I Oslo har vi nå et system som samler alle de svake elevene på noen få skoler. Hvis det bare hadde vært noen få svake elever på hver skole, kunne disse blitt dratt opp av de andre. Nå er det samling i bånn, sier Signe Horn, som før var utdanningsbyråd for Arbeiderpartiet.

Rektor Svein Ove Ødegaard ved Ullern videregående skole er ikke fornøyd med situasjonen.

- Men skriv at vi hadde den beste skolerevyen i fjor, smiler han.

«Jeg ble ganske sur da jeg kom inn her.» Kristine Mathisen (15)