Taper terreng

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrise eller ei: NHO holder fast på tradisjonene og utgir også nå i høst sitt konkurransebarometer som sammenlikner norsk økonomi med andre lands. Hovedinntrykket skiller seg litt fra det vi de siste årene har fått fra andre internasjonale rangeringer som viser at Norge og de andre nordiske land ligger trygt og stabilt i elitesjiktet når det gjelder konkurranseevne til tross for sine store, og av næringslivet ofte utskjelte velferdssektorer.

NHO har ikke det samme behovet for å skjønnmale situasjonen. Snarere tvert imot.

Konkurranseevnebarometeret viser at Norge har tapt terreng i forhold til de viktigste handelspartnerne siden 2005. På ni av ti målte områder går Norge tilbake eller står stille. Mest dramatisk er tilbakegangen innenfor utdanning, kompetanse, energi og miljø. Sverige og Danmark er i siget framover, mens Finland faller på statistikken. Dessuten viser et annet NHO-notat at innfasingen av oljeinntektene ikke har skjedd i tråd med det politikerne forutsatte da de vedtok handlingsregelen. Stortinget presiserte i sine merknader at det økte økonomiske handlingsrommet skulle brukes til infrastruktur, forskning og utdanning. Det er bare i liten grad fulgt opp av den sittende regjeringen, mener næringslivsorganisasjonen.

NHO etterlyser særlig en sterkere satsing på en kompetanseheving av arbeidsstyrken, større satsing på forskning og samferdsel. Dessuten ville ikke NHO vært NHO om ikke organisasjonen hadde ønsket fornuftige, næringslivsvennlige endringer i skatte- og avgiftspolitikken. Organisasjonen mener Norge ikke har brukt de «sju feite åra» som ligger bak oss godt nok med tanke på de magre som nå kan komme. Nå har regjeringen varslet et kraftig satsing på samferdsel, og forskningsminister Tora Aasland får sannsynligvis mer enn Djupedal. Men nok til å tilfredsstille NHO blir det neppe.