- Taper uansett

Den streikerammede snekkeren Tore Rørnes får nå 1 krone og 50 øre mer i timelønn. Han regner med å tape stort på lønnsoppgjøret. Kona Hege - som er hotellresepsjonist - berger familieøkonomien med 3,50 ekstra i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt sett forbereder Fauske-familien seg på røde tall.

- Renta kommer til å spise opp hver krone, spår Tore Rørnes. Det samme tror kona Hege Bø Rørnes, selv om hun isolert sett er fornøyd med eget lønnsoppgjør.

De to 33-åringene kjøpte seg enebolig på Fauske i 1991. Det gjensto bare 100000 kroner på lånet da de for kort tid siden lånte ytterligere en halv million til å restaurere huset fra grunnen av.

Taper 800 kroner

Med en forventet renteoppgang på 1 prosent må familien Rørnes ut med 6000 kroner ekstra i året.

Utgiftene vil på langt nær bli dekket inn av Tores lønnsøkning. Hans halvannen krone i timen utgjør mindre enn 2000 kroner i året, når skatten er trukket fra.

Hege får et påslag i lønna på om lag 3200 kroner netto.

Totalt sitter familien igjen med 5200 nettokroner i lønnsøkning - et underskudd på 800 kroner i forhold til en eventuell renteøkning på 1 prosent.

Da kollegene ved Fauskebygg ba om råd foran uravstemningen, anbefalte fagforeningsmannen Tore dem til å stemme ja.

- Hvorfor det?

- Det ville vært et dårlig, men greit oppgjør. Vi ville fått 75 øre. Nå får vi det dobbelte, men taper penger. For renta kommer til å gå opp. Kanskje så mye som 1 prosent, spår Tore Rørnes.

Kollegene ved Fauskebygg hørte ikke på Tore. Under uravstemningen mente 12 stykker at oppgjøret var greit. 19 sa nei.

Stemte ja

- Flere unge snekkere stemte ja. Vi har alle sammen lån, og skjønte at det var best å være fornøyd. Mange eldre arbeidere stemte nok nei. De vil ha mer i lønningsposen, og lar seg ikke bekymre av renteøkning. Tvert imot gir renteøkning økt avkastning for mange av dem - på høyrentekontoen, sier Tore.

Lukter mer trøbbel

- Hva om lønnsoppgjøret nå medfører en renteøkning på mer enn 1 prosent?

- Med halvannen prosents økning taper Hege og jeg 3800 kroner i året. Mye vil nå avhenge av turbulensen rundt lærernes lønnsoppgjør, spår Tore Rørnes.

- Hvordan vil det påvirke livet til familien Bø Rørnes?

- Vi skal nok klare oss. Men jeg tror mange vil få det tungt.

- Du får mer ferie - det er vel bra?

- Ved Fauskebygg jobber vi en halvtime ekstra hver dag i sommerhalvåret. Slik fikk vi den femte ferieuka for lenge siden. Nå må vi gå bort fra den ordninga, sier Tore Rørnes.

gunnar.hagen@dagbladet.no«Vi skal nok klare oss. Men jeg tror mange vil få det tungt,» sier Tore Rørnes.