«Taperen» i det afghanske valget proklamerer seier

Kan føre til forsterket etnisk splittelse.

VIL KJEMPE: Abdullah Abdullah utropte seg til vinner av det afghanske presidentvalget idag. REUTERS/Omar Sobhani Scanpix
VIL KJEMPE: Abdullah Abdullah utropte seg til vinner av det afghanske presidentvalget idag. REUTERS/Omar Sobhani Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB/AFP) Den tidligere utenriksministeren Abdullah Abdullah proklamerte seg som vinner av presidentvalget i juni foran tusenvis av tilhengere i Kabul idag.

Abdullah, som fikk størst oppslutning i valgets første runde, aksepterer ikke mandagens valgresultat hvor han fikk 44,56 prosent av stemmene mot rivalen Ashraf Ghanis 56,44 prosent.

Foran sine støttespillere i hovedstaden Kabul sa Abdullah at han vil kjempe videre for å vinne presidentvalget, men ba om tålmodighet fra tilhengere som krever at han erklærer en parallell regjering.

- Vi vil ikke akseptere fusk. Ikke i dag, ikke i morgen, aldri, sier han.

Mandag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at det vil ha full gjennomgang av anklagene om valgfusk som har kommet underveis, for å sikre at Ashraf Ghanis foreløpige seier kan anses som reell.

Når Abdullah åpent bestrider valgresultatet kan det være farlig i landet rystet av kriger og stammekriger siden 1979. Ghani er etnisk pashtuner, mens Abdullah har støtte fra tadsjiker og andre folkegrupper i nord.

Det foreløpige valgresultatet inkluderer alle stemmene fra den andre valgomgangen 14. juni. Etter planen skal det endelige valgresultatet i Afghanistan være klart 24. juli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer