«Taperen» i det afghanske valget proklamerer seier

Kan føre til forsterket etnisk splittelse.

VIL KJEMPE: Abdullah Abdullah utropte seg til vinner av det afghanske presidentvalget idag. REUTERS/Omar Sobhani Scanpix
VIL KJEMPE: Abdullah Abdullah utropte seg til vinner av det afghanske presidentvalget idag. REUTERS/Omar Sobhani Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB/AFP) Den tidligere utenriksministeren Abdullah Abdullah proklamerte seg som vinner av presidentvalget i juni foran tusenvis av tilhengere i Kabul idag.

Abdullah, som fikk størst oppslutning i valgets første runde, aksepterer ikke mandagens valgresultat hvor han fikk 44,56 prosent av stemmene mot rivalen Ashraf Ghanis 56,44 prosent.

Foran sine støttespillere i hovedstaden Kabul sa Abdullah at han vil kjempe videre for å vinne presidentvalget, men ba om tålmodighet fra tilhengere som krever at han erklærer en parallell regjering.

- Vi vil ikke akseptere fusk. Ikke i dag, ikke i morgen, aldri, sier han.

Mandag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at det vil ha full gjennomgang av anklagene om valgfusk som har kommet underveis, for å sikre at Ashraf Ghanis foreløpige seier kan anses som reell.

Når Abdullah åpent bestrider valgresultatet kan det være farlig i landet rystet av kriger og stammekriger siden 1979. Ghani er etnisk pashtuner, mens Abdullah har støtte fra tadsjiker og andre folkegrupper i nord.

Det foreløpige valgresultatet inkluderer alle stemmene fra den andre valgomgangen 14. juni. Etter planen skal det endelige valgresultatet i Afghanistan være klart 24. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer