Taperen kan bli USA-president

Årets presidentvalg i USA er så jevnt, at amerikanerne kan ende med en president som blir valgt uten å ha fått flest stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Slik er valgordningen

Grunnen er den indirekte valgordningen i USA. Den innebærer at innbyggerne stemmer på valgmenn i hver delstat og ikke direkte på presidentkandidaten. Den som får flest valgmenn, vinner også presidentvalget, og har vanligvis også flest velgerstemmer bak seg.

Men teoretisk - når det er svært jevnt mellom kandidatene slik som i år - kan det skje at en av dem får et flertall av valgmannsstemmene, mens den andre får flest velgerstemmer i nasjonen sett under ett, men likevel ikke vinner valget.

Det har skjedd en gang i amerikansk historie, i 1888 da Benjamin Harrison fikk flest valgmenn og vant, selv om den sittende presidenten, Grover Cleveland, fikk flest stemmer totalt sett.

Ekspertene tror at hvis denne situasjonen oppstår i år, så vil det være republikanernes George W. Bush som vinner flest stemmer fra folket i nasjonen totalt, mens demokratenes Al Gore kan få et flertall av valgmennene, og dermed bli president.

(NTB)

Fakta om den amerikanske valgordningen
Fakta om den amerikanske valgordningen Vis mer
KANDIDATENE: Al Gore (til høyre) tok igjen forspranget til Bush etter den tredje tv-debatten. Men de siste dagene har Bush rykket fra.