Taperen Persson beholder makta

STOCKHOLM (Dagbladet): Sveriges statsminister Göran Persson har fått en kald skulder fra svenske velgere. Valgresultatet er Socialdemokraternas dårligste siden krigen. Takket være Gudrun Schyman og Vänsterpartiets valgseier og Miljöpartiet beholder Persson likevel regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først klokka 22.15 viste Göran Persson seg for Socialdemokraternas valgvake i Folkets Hus i Stockholm.

Da hadde partiledelsen sittet innelukket og drøftet det elendige valgresultatet i over to timer.

- Folket vil ha rettferdighet og samarbeid. Det skal de få. Vi skal gjøre Sverige mer rettferdig og bedre fellesskapet, sa Persson i sin hilsen til partikameratene.

Bare om lag 80 prosent av svenskene deltok i valget. Det betyr en historisk stor tilvekst til gruppen av sofavelgere. Et forhold som ytterligere styrker inntrykket av gårsdagens valg som et reelt protestvalg mot den sosialdemokratiske regjeringen og svenske politikere generelt.

Dårligst siden krigen

Klokka 22.00 i går kveld lå Socialdemokraterna an til å tape 30 mandater og sitte igjen med 131.

Vänsterpartiet får en økning på 21 mandater og utvider sin mandatgruppe til 43.

Til sammen får de to venstrepartiene bare 174 av 349 mandater og trenger derfor støtte av Miljöpartiets 16 mandater.

Med et resultat på nærmere ti prosentpoeng dårligere enn i 1994, har Socialdemokraterna gjort sitt dårligste valg siden andre verdenskrig. Partiets valgvake hadde i går kveld problemer med å fatte realiteten i det elendige resultatet.

Jubel for Schyman

Vänsterpartiets valgvake i Riksdagen var en eneste stor jubelfest.

For partileder Gudrun Schyman er valgresultatet en formidabel personlig seier.

Etter at hun både i 1996 og 1997 måtte legge seg inn til behandling for sitt alkoholproblem, har hun det siste året reist land og strand rundt - og bokstavelig talt reist kjerringa.

- For meg har det betydd enormt mye å få så mye støtte fra så mange mennesker i løpet av valgkampen. Det har båret meg fram, sier Schyman.

Vänsterlederen ser ut til å skulle lede Folktingets tredje største partigruppe. I går kveld var hun langt tøffere i tonen overfor statsminister Göran Persson, som seinest da han avga sin stemme i Malmö i går formiddag blankt avviste et regjeringssamarbeid med Vänsterpartiet.

På spørsmål om hun ikke igjen må vente at Pärsson vender seg til sentrumspartiene og den andre valgvinneren, Kristdemokraternas leder Alf Svensson, for å få støtte til sitt budsjett og sin politikk i Riksdagen, svarer Schyman:

- Jeg tror ikke det. Jeg tror Persson må kjenne stor ydmykhet overfor dette valgresultatet. Vi har sammen styrket venstresiden og vi må nå sette oss ned og diskutere hvordan vi skal samarbeide videre.

Schyman fastholdt i går kveld at avbetalingstakten på den svimlende statsgjelden på 1400 milliarder kroner må vurderes i forhold til hvor mye penger som skal brukes på å skaffe nye jobber til Sveriges rundt 11 prosent arbeidsløse.

I det sosialdemokratiske ungdomspartiet var skuffelsen i går monumental.

I ungdomspartiet nyter tidligere nestleder og partikronprinsesse Mona Sahlin stor popularitet. De opplevde at hun ble urimelig brutalt presset ut av partiet og har aldri vært entusiastiske overfor Göran Persson.

Blant de unge tillitsvalgte er det et klart påtrykk for å få Persson til å trekke seg som statsminister etter det elendige valgresultatet.

FØLER PRESSET: Først klokka 22.15 viste Gõran Persson seg for Socialdemokraternas valgvake. Han fortsetter som statsminister, til tross for valg-nederlaget.