Taperne i Kosovo

PRISTINA (Dagbladet): Det stunder mot vinter i Kosovo, der krigen er over, men ingen seier er i sikte - ikke for noen. For innbyggerne blir det opplagt en hard vinter. For Kosovos frigjøringshær (UCK), den ene seierherren, er målet om en uavhengig stat like fjernt. Og geriljaens folkelige støtte er i ferd med å fordampe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For NATO og Vesten, den andre seierherren, har det flernasjonale Kosovo forsvunnet, etnisk renset for serbere etter seieren. Og hva man skal gjøre med det erobrede landet, volder sterk hodepine. For Serbia og serberne, krigens tapere, synes Kosovo tapt for godt. Frigjøringsfesten er over i Pristina, denne slitne byen på den støvete sletta som i sommer utrolig nok kunne oppvise Europas mest blomstrende uteliv på kveldstid. Ikke bare er været kaldere. Pengene tar slutt. Arbeid er vanskelig å få. Bandittveldet tar over, under oppsyn av hjelpeløse utenlandske soldater.

  • UCK tapte alle slag, men vant krigen, da geriljaen lyktes i å lokke til seg NATO som «sitt flyvåpen». I sommer var UCK kosovoalbanernes ubestridte helter. Nå er UCK i ferd med å skusle bort seieren og tape freden.
  • UCK hadde sine sterkeste røtter på landsbygda, særlig i Drenica-dalen, der de serbiske styrkene for verst fram. Det var en klar fordel under geriljakrigen. Men i politisk kultur er avstanden til Pristina lang. Støtten til UCK i byene var midlertidig, har det vist seg i fredstid.
  • Kampen om velgere og makt står øyensynlig mellom LDK og det nedlagte UCK. Thaci har fått hjelp fra en maoistisk støttespiller for UCK til å danne et parti, kalt Kosovos demokratiske framskrittsparti, uten at det sier noe om ideologien. Ingen partier i Kosovo har noe politisk program utover løsrivelse fra regimet i Beograd.
  • For Vesten er framtida heller ikke fristende. NATOs nye generalsekretær, George Robertson, kom med en kraftig, men fåfengt advarsel i Pristina fredag: NATO gikk inn for å hindre et etnisk renset Kosovo og vil ikke godta et annet etnisk renset Kosovo. Men nesten alle serberne og sigøynerne har flyktet. Soldatene i KFOR-styrken kan ikke albansk og de har ikke gode kontakter i samfunnet. Den politiske kulturen ligger på to plan. Thaci forsikrer offentlig om at de ikke vil jage serberne, og det er kanskje sant. UCK har ikke styring på alle sine. Blant albanerne går det et helt annet budskap. Hus brennes og plyndres, serbere drepes elles trues. Motivene kan være personlig hevn eller grådighet. Uansett er snart Kosovo uten serbere. Redaktør Veton Surroi i avisa Koha Ditore kalte i august trakasseriene mot serberne for «albansk fascisme». Etterpå ble Surroi kalt forræder av folk nær UCK.
  • Og hva vil Vesten gjøre med Kosovos status? NATO holder fast ved at det er en del av Serbia og Jugoslavia. Men det godtar ingen albanere, og serberne har flyktet.

Etter avtale med NATO har UCK lagt ned våpnene og gått inn i Kosovos beskyttelseskorps (KPC), en slags politistyrke hvor 200 av dem bærer våpen. UCK ønsker at dette skal være kimen til en framtidig nasjonal hær, men det avviser NATO blankt.

UCK har overtatt så godt som alt kommunalt styre. Men innbyggerne merker seg når folk fra UCK utnytter politisk makt til egen vinning. En bondesønn har plutselig overtatt bensinstasjonen, landhandelen eller det forlatte bakeriet.

Hashim Thaci, en bondegutt fra Drenica, som UCK har utnevnt til «statsminister», ville ha lidd et klart nederlag i et valg i dag mot den moderate lederen Ibrahim Rugova, som kosovoalbanerne tidligere har valgt til «president». Rugova, som var krigens klare taper, vil, ifølge usikre meningsmålinger, få nær fire ganger så mange stemmer som Thaci. Politiske iakttakere har merket seg et vedvarende stemningsskifte, særlig i byene, til fordel for Rugova og hans parti, Kosovos demokratiske liga (LDK). Det er byborgerne som misliker at bondeguttene tar seg til rette.

Men noen må snart treffe smertelige vedtak. Brutto nasjonalinntekt for Kosovo neste år er beregnet til under 1,5 milliarder kroner. Dette gir under 1100 kroner i gjennomsnittslønn! Offentlig sektor må skjæres drastisk ned, for giverlandene vil neppe betale administrasjonen utover neste år. Det ligger her ei bombe under Kosovo, mener man blant de utlendingene som nå styrer protektoratet. Med så modige vedtak i vente, blir det ikke moro å overta politisk makt.

Dersom vi ikke får uavhengighet, er vår eneste utvei å bli en del av Albania, forklarte lederne i LDK til norske journalister nylig. De er Vestens minst vanskelige samtalepartnere.