STORT OPPMØTE: Frammøtte utenfor Stavanger domkirke før begravelsen til Marianne Sandvik torsdag. Sandvik ble drept på Utøya 22. juli.
Foto: Kent Skibstad / Scanpix
STORT OPPMØTE: Frammøtte utenfor Stavanger domkirke før begravelsen til Marianne Sandvik torsdag. Sandvik ble drept på Utøya 22. juli. Foto: Kent Skibstad / ScanpixVis mer

- Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening

Gråtkvalt Gro Harlem Brundtland i sin tale i begravelsen til 16 år gamle Marianne Sandvik i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før Brundtland talte i Domkirken, sa Gaute Sandvik i sine minneord at selv om datterens død er totalt uforståelig og meningsløs, var og er Mariannes liv fylt med liv og mening.

Brundtland, som selv mistet et barn da sønnen Jørgen døde i 1992, sier hun kjenner seg igjen i ordene til Marianne Sandviks far.

- Det er veldig godt sagt, sa en preget Brundtland til pressen etter begravelsen i Stavanger.

- Et sånt tap kan andre knapt fatte. Jeg er en av dem som kan fatte det, selv om det er gått noen år, sa hun.

Siste ord 16 år gamle Marianne Sandvik fra Hundvåg i Stavanger ble medlem i AUF for bare et halvt år siden. Kort tid før hun ble drept på Utøya, var hun i kontakt med faren for å snakke om bombeeksplosjonen i Oslo.

- Jeg sa at de nå måtte være forsiktige. Ingen fare svarte hun, dette er tryggeste plassen på jorda, pappa. Det var det siste hun sa til oss. Så smalt det, sa faren.

SØRGET: Gro Harlem Brundtland (midten) etter begravelsen til Marianne Sandvik. Foto: Kent Skibstad / Scanpix
SØRGET: Gro Harlem Brundtland (midten) etter begravelsen til Marianne Sandvik. Foto: Kent Skibstad / Scanpix Vis mer

Marianne Sandvik ble skutt i vannet mens hun forsøkte å komme seg i sikkerhet.

Gro Harlem Brundtland var selv til stede på Utøya bare timer før tragedien fant sted og holdt tale til hundrevis av engasjerte ungdommer i forsamlingssalen.

- Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene, sa Brundtland og fortalte om ungdommenes begeistring og engasjement.

Privat jordfestelse Ap-veteran og prest Odd Kristian Reme forrettet i begravelsen. I tillegg til Mariannes far holdt også Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H) og AUF Rogaland-leder Andreas Bjelland Eriksen tale.

Alle framhevet at Marianne Sandvik var en svært omsorgsfull jente som trodde på en bedre verden. Verdier som rettferdighet, solidaritet og likeverd var viktige for henne.

- Det forplikter oss alle. Vi må jobbe videre for de verdiene Marianne sto for, sa Brundtland før hun lyste fred over Marianne Sandviks minne.

Foto: Kent Skibstad / Scanpix
Foto: Kent Skibstad / Scanpix Vis mer

Domkirken i Stavanger rommer 700 personer. Utenfor den fullsatte kirken hadde kommunen på forhånd lagt opp til lydoverføring for flere tusen personer som ikke fikk plass inne.

Etter familiens ønske ble kisten brakt til Hundvåg for privat jordfestelse og minnesamvær.

(NTB)

BEGRAVET I DAG: Marianne Sandvik (16), Foto: Privat
BEGRAVET I DAG: Marianne Sandvik (16), Foto: Privat Vis mer