- Tapetmerker kan skyldes blånisselue

Journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen har sådd tvil om et teknisk bevis i forbindelse med årsaken til hodeskaden på Christoffer Gjerstad Kihle (8).

BETINGET STØTTE:Journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen fikk betinget støtte fra Kripos for sin konklusjon om at merkene på Christoffers hode ikke kan stemme fra tapet. Her sammen med  forsvarer Thomas Randby: Torbjørn Berg / Dagbladet
BETINGET STØTTE:Journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen fikk betinget støtte fra Kripos for sin konklusjon om at merkene på Christoffers hode ikke kan stemme fra tapet. Her sammen med forsvarer Thomas Randby: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Rettssaken mot Christoffers mor i Tønsberg tingrett er inne i syvende dag. Moren er tiltalt for medvirkning til mishandling av Christoffer, slik at han døde kvelden den 2. februar 2005. Stefar er tidligere dømt til åtte års fengsel for mishandlingen med døden til følge.

Et sentralt spor i saken er det såkalte tapetsporet. Rettsmedisinerne har i sin rapport hevdet at Christoffers hode trolig har truffet veggen med glassfibertapet med stor kraft. Dette sporet gikk Malthe-Sørenssen etter i sømmene i 2009 til 2010, etter rettssaken mot stefar.

- Har du knust rettsmedisinernes bevis med dette?

- Bildet av merkene på hodet til Christoffer fikk meg til å stusse. Etter min mening kan ikke stripene på Christoffers hode komme fra tapeten.

Malthe-Sørenssen ble kontaktet av forsvarer til Christoffers mor, Thomas Randby, med beskjed om å se på saken i et større perspektiv, etter at journalisten og forfatteren tidligere var involvert i stefars sak på forvarets side.

- Jeg så tidlig at dette burde vært undersøkt. Men det ble aldri undersøkt skikkelig, sier Malthe-Sørenssen, til Dagbladet.

Tillatelse Malthe-Sørenssen fikk tillatelse til å besøke åstedet og foreta egne undersøkelser. Han viste til bilder tatt under egen undersøkelse, der han brukte egen åtte år gamle sønn, som bevis.

VANSKELIG: Det kan bli vanskelig å finne ut hva sporene på Christoffer stammer fra. Foto: Privat
VANSKELIG: Det kan bli vanskelig å finne ut hva sporene på Christoffer stammer fra. Foto: Privat Vis mer

- Jeg presset forsiktig sønnen mot tapeten med og uten lue. Både i ett og tre minutter, for å få fram mønstrene.

I den anledning presenterte han teorien om at merkene på venstre side av Christoffers hode kan samsvare med bruk av Blånisselue da han ble skadet.

- Jeg forstår ikke at et slag mot tapet kan gi slike skader. Derimot viser bruk av Blånisselua at den kan gi tilsvarende spor, sa han.

Betinget støtte Kripos ble engasjert for å sjekke ut tapetsporet. Politioverbjent Tom Luka la fram sine konklusjoner.

Også han har funnet det vanskelig å bevise at tapeten kan forårsake merkene som er funnet på Christoffer.

- Jeg legger meg mellom rettssmedisinerne og Malthe-Sørenssen. Men sporene på Christoffers hode er ikke egnet til å si noe om hvor de stammer fra. Det er imidlertid sannsynlig at sporet som er avsatt ikke stammer fra trykk mot tapet, forklarte Luka.

Dempet Sakkyndig og overlege, Jens Grøgaard stilte spørsmål til begge parter hva Blånisselua angår. Han hevdet at bruk av en slik lue ville dempe slag mot hodet og muligens redusere skadeomfanget.

Ingen av partene kunne si noe sikkert om dette. Christoffer hadde knusningsskade på venstre side av hodet, samt en 17 centimeter lang sprekk i kraniet.

KRIPOS: Politioverbetjent Tom Luka ved Kripos og politiadvokat Kjetil Egelie i samtale. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRIPOS: Politioverbetjent Tom Luka ved Kripos og politiadvokat Kjetil Egelie i samtale. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum fikk anledning til å gjennomgå sin tidligere konklusjon om tapetbeviset, og står ved dette. Men erkjenner at det ikke er entydig bevist, og bruker derfor ordet kan.

De sakkyndige bruker trolig resten av dagen på å diskutere sporskadene.