Tapper automater for 24 mill. i året

En av spesialitetene til kriminelle vietnamesere i Norge er svindel av pengeautomater. Med metoder som kun er kjent i det vietnamesiske miljøet, reiser de landet rundt og tømmer spilleautomater. Tall fra bransjen viser at svindelen koster 24 millioner kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i en hemmeligstemplet Kripos-rapport at de enorme tapstallene røpes.

«I følge opplysninger fra spilleautomatbransjen antas det månedlige svinnet fra spilleautomater å være to millioner kroner,» heter det i rapporten.

Rådgiver Bernt Apeland i Norges Røde Kors bekrefter at svindelen er omfattende.
- Jeg vil ikke kommentere tallet Dagbladet refererer, men kan opplyse at Norges Røde Kors taper millionbeløp på årsbasis, sier Apeland.

På farten

De mest aktive svindlerne i det vietnamesiske miljøet er på farten så å si hele tida.

De bor hos andre vietnamesere når de reiser rundt, og kan legge seg opp store beløp i løpet av noen uker, som de ofte investerer i annen kriminalitet. Taperne på svindelen er ideelle organisasjoner som Norges Røde Kors og Redningsselskapet.

- Det er utrolig trist å se at kriminelle skor seg på penger som skulle gått til de svakeste i samfunnet, sier rådgiver Bernt Apeland i Norges Røde Kors.

Hemmelige rapporter

Dagbladet har tilgang til flere hemmeligstemplede etterretningsrapporter fra politiet som gir et skremmende bilde av vietnameserkriminaliteten i Norge.
I tillegg til narkotikakriminalitet, voldskriminalitet, gambling, falskmyntneri og klassisk vinningskriminalitet, har vietnameserne spesialisert seg på å manipulere og svindle spilleautomater.

Det finnes eksempler på at vietnameserbander har kjørt 6000 kilometer på 14 dager på slike svindel- og tyveriraid.

En hemmelig etterretningsrapport fra Bergen politidistrikt fra i fjor omtaler også den organiserte kriminaliteten rettet mot aktørene i spilleautomatbransjen.

«Tyveri fra spilleautomater er et omfattende problem på landsbasis. Dette fordi det foregår organisert, i stort omfang og av vietnamesere som reiser med bil fra senter til senter, tettsted til tettsted og fra by til by. Pengene vietnameserne tilegner seg ved slik tapping og ved annen kriminalitet blir ofte investert i egen bankvirksomhet - Hui-spill. Dette bidrar til å øke den organiserte kriminaliteten og den svarte pengevirksomheten i vietnamesermiljøene,» heter det i politirapporten.

Bergenspolitiet, som har drevet omfattende etterforskning mot det kriminelle vietnamesermiljøet, slår fast at vietnameserne hele tida ligger et hode foran dem som driver spilleautomatene når det gjelder metoder for tapping av automater.