Tappet for krefter da tre nære venner døde

Kjell Magne Bondevik mistet tre nære venner i tida før han ble syk høsten 1998. Det var hovedårsaken til at eksstatsministeren ble tappet for krefter og energi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå forteller han hvorfor han ble sykmeldt for en «depressiv reaksjon».

- På kort tid mistet jeg tre jevngamle mennesker som sto meg veldig nær. Tapsopplevelsene tappet meg for krefter, i langt større grad enn jeg var klar over. Dessuten hadde jeg ikke vært flink nok til å sette grenser i forhold til arbeidsoppgaver, og påtok meg altfor mye, sier han i et intervju med NHOs Arbeidsmiljøfonds blad, Fondet.

Stresset øker

- Oppgavene virket hyggelige og troskyldige i og for seg, men de krevde forberedelser og tid, og det ble altfor lite pusterom. Da jeg så møtte en del store politiske problemer, hadde jeg ikke nok energi å møte dem med, sier han.

Bondevik er svært bekymret over det stadig økende sykefraværet og eksplosjonen i tallet på uføretrygdede, hvor en hovedårsak er stress og psykiske problemer.

Han sier at det å trives på arbeidsplassen har en verdi i seg selv, fordi vi bruker såpass mye av tida vår der.

- For å gjøre en god jobb, er du avhengig av å trives på arbeidsplassen. Det går både på det fysiske miljøet, at det stimulerer til arbeid og ikke skader helsa og skaper vantrivsel, og det går på mellommenneskelige relasjoner.

- Kanskje retter vi i Norge for ensidig fokus på de fysiske forholdene i arbeidsmiljøet. Det menneskelige miljøet er minst like viktig for vår trivsel, og der tror jeg at det ligger mye å hente mange steder, sier Bondevik til NHO-bladet Fondet.

Det tok flere år før Bondevik selv ble klar over betydningen av det medmenneskelige miljøet på arbeidsplassen. Han innrømmer at han tidlig i karrieren tenkte lite på sånt.

Han var oppslukt av politikken og syntes den var så interessant i seg selv, at han ikke var opptatt av hvordan det så ut rundt ham eller hva han sa til sine medarbeidere.

Lengtet tilbake

Etter hvert har Bondevik kommet til erkjennelsen av at vi trenger nye vitamininnsprøytninger for å holde det gående.

Arbeidsmiljøet var ikke årsaken til den tidligere statsministerens mye omtalte sykefravær. Men det bidro til at han kom raskere på beina igjen enn han ellers ville ha gjort.

- Selv da jeg gikk der oppe i fjellet i rekonvalesens og hadde mine tunge tanker, hadde jeg likevel lyst til å komme tilbake til mine medarbeidere i regjeringen og på Statsministerens kontor.

- Det var lystbetont. Kollegene var også veldig snille og hyggelige mot meg i sykdomsperioden.

Alle stilte opp

De viste omsorg, stilte opp og sendte meg oppmuntrende hilsener. Det betyr mye, ikke minst når du er nede, sier Bondevik i intervjuet med Fondet.

cato.vogt-kielland@dagbladet.no

SYK: Kjell Magne Bondevik var tydelig syk da han hadde sin siste offentlige opptreden på Menighetsfakultetet i Oslo, før han ble sykemeldt.