IKKE TILLATELSE: Det er blitt utført dyreforsøk uten tillatelse i lokaler som disponeres av Forsvarets mikrobiologiske laboratorium (FML), mener Forsøksdyrutvalget. Bildet er ikke hentet fra det aktuelle forsøket. Foto: Anton Krag
IKKE TILLATELSE: Det er blitt utført dyreforsøk uten tillatelse i lokaler som disponeres av Forsvarets mikrobiologiske laboratorium (FML), mener Forsøksdyrutvalget. Bildet er ikke hentet fra det aktuelle forsøket. Foto: Anton KragVis mer

Tappet hjerteblod fra døende mus

Ulovlige dyreforsøk kan ha blitt utført i Forsvarets lokaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsøkene ble utført i lokaler som disponeres av Forsvarets mikrobiologiske laboratorium (FML). Lokalene ble lånt ut til forskere, som sammenliknet immunceller hos ville mus og laboratoriemus, fordi de ville undersøke om immunsystemene er forskjellige.

Avdelingen som ble benyttet har imidlertid ikke vært godkjent for dyreforsøk siden 1996.

Nå anmelder Dyrevernalliansen alle de involverte aktørene.

- Dette er en alvorlig dyrevernssak med mange lovbrudd, og lovbruddene er helt åpenbare, sier juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Line Kleveland.

De involverte aktørene anklages for:

• Å fange ville dyr uten tillatelse
• Å tappe blod med stikk i hjertet uten å ha søkt
• Å gjennomføre forsøk i en avdeling som ikke var godkjent

- Ikke forsøk Professor Bjørn Berdal, tidligere leder for FML, mener dette ikke var snakk om et dyreforsøk, men «uttakelse av prøvemateriale», noe som ikke var dekket av regelverket.

- Dersom lovverket forandrer seg, retter vi oss etter dette så snart vi er klar over endringen, sier Berdal til Dagbladet.

Forsøksdyrutvalget (FDU) er av en annen oppfatning.

De inspiserte lokalene i januar i fjor, etter at FML søkte om godkjenning for dyreforsøk. I en inspeksjonsrapporten kommer det tydelig fram at FDU mener det er blitt gjennomført dyreforsøk. Inspektørene skriver også at temperatur og luftfuktighet ikke tilfredsstiller generelle krav, og at det ikke var noen godkjent ansvarlig ved avdelingen.

Forsker og veterinær Preben Boysen sier at de har undersøkt vev fra dyr som nettopp er avlivet, og at de derfor mente dette ikke var å regne som dyreforsøk.

Han sier han aksepterer at FDU i etterkant har avgjort at prosjektet er meldepliktig.

- Vi tapper blod mens hjertet ennå slår, så det skjer i dødsprosessen. Det er her uenighetene oppstår. FDU har svart at dette skal søkes om, og det er helt klart at vi vil søke dersom vi skal gjøre liknende studier framover, sier han.

Beklager Han gjennomførte studien i samarbeid med daværende leder av forsøksdyravdelingen ved Folkehelseinstituttet og tidligere medlem av FDU.

- Jeg har gjort dette i samarbeid med lederen av en av landets største forsøksdyravdelinger, så jeg regnet med at rådene var OK, sier Boysen.

Folkehelseinstituttet beklager.

- Vi har nå innskjerpet kontrollen med at alle nødvendige tillatelser alltid er på plass før dyreforsøk gjennomføres ved Folkehelseinstituttet, sier direktør Geir Stene-Larsen i en uttalelse.

Preben Boysen sier han først og fremst betrakter dette som en formalitetsfeil.

- Jeg har selv som veterinær gjort det jeg kan for at dyra har det bra, sier han.

- Handlet i god tro Avtroppende leder i Forsøksdyrutvalget (FDU), Eli Volckmar, mener forskerne handlet i god tro, og ikke bevisst unnlot å søke om tillatelser.

- FDU ser alvorlig på at det gjennomføres forsøk uten nødvendige tillatelser. FDU fant at dens rolle først og fremst bør bestå i å påpeke feil/mangler, samt å gi rettledning som gjør at uønskede eller ulovlige episoder ikke gjentas eller oppstår, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Generelt er de ikke kjent med at det er mange tilfeller av brudd på loven i forbindelse med dyreforsøk.

- FDU gjerne sett en mye høyere frekvens av tilsynsbesøk, men dette er et ressursspørsmål. Ordningen med ansvarshavende vil bortfalle 1. januar 2013 i sammenheng med harmonisering av regelverk med EU.  Det er viktig at det da settes av tilstrekkelig med ressurser til tilsyn, skriver Volckmar.