Tappet statlig fond for 38 milliarder. Anklager Kina for å skjule ham

Blir omtalt som en av verdens mest ettersøkte finansforbrytere.

HVOR ER HAN? Malaysiske myndigheter tror den etterlyste millionæren beskyttes av Kina. Foto: AP
HVOR ER HAN? Malaysiske myndigheter tror den etterlyste millionæren beskyttes av Kina. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske justisdepartementet anklager ham for å ha en av hovedrollene bak et tyveri av 4,5 milliarder dollar - 38 milliarder norske kroner - fra et malaysisk utviklingsfond.

Nå anklager Malaysia Kina for å skjule mannen som blir omtalt som en av verdens mest ettersøkte finansforbrytere.

Han skal ha stått i ledtog med Malaysias tidligere statsminister. Og det er der saken begynner.

Presidenten etterforskes for korrupsjon

Najib Razak, den tidligere statsministeren i Malaysia har i flere år har vært under etterforskning for å ha mottatt milliardbeløp til sin personlige konto.

Pengene skal ha kommet fra Malaysias statlige utviklingsfond, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Razak ble pågrepet i juli, og han og hans familie anklages for å ha tappet 1MDB for svimlende 38 milliarder kroner, og for å ha overført nærmere seks milliarder av dette beløpet til sin personlige bankkonto.

Han var statsminister i landet fra 2009 til tidligere i år. Razak har også et nært forhold til Jho Low, som er mannen Malaysia mistenker at befinner seg i Kina.

Amerikanske og malaysiske myndigheter som etterforsker korrupsjonsskandalen, mener at Low og de andre involverte har kjøpt flere luksuseiendeler med de stjålne pengene.

Blant annet skal en gedigen luksusyacht ha vært blant gjenstandene, som myndighetene i sommer truet med å selge, dersom ikke yachtens rette eier meldte seg og kunne bevise eierforholdet.

Low er mannen som plutselig slo seg opp i New Yorks finans- og festelite mot slutten av 2000-tallet. Den unge London-utdannede millionærsønnen ble avbildet på fest med Paris Hilton i St. Tropez og som kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

Vil ha Low utlevert

New York Post kalte ham en gang klubblivets «mysteriemann» i verdensmetropolen og er kjent som mannen som fløy en stor delegasjon klubbjenter fra New York til Malaysia og nærmest kastet rundt seg med penger.

Men som New York Post også noterte seg: «Spekulasjonene om hvor han får pengene sine fra florerer».

Mens saken er under etterforskning og Low er internasjonalt etterlyst, skal nå kilder nær Low, ifølge Wall Street Journal, ha fortalt at Low befinner seg i Kina.

Der skal han ha fått bevege seg fritt, hevder de samme kildene.

Malaysiske påtalemyndigheter har lett etter 36-åringen i Hong Kong og Macau ved to anledninger. Begge gangene fortalte lokale myndigheter at han nettopp hadde dratt, ifølge malaysisk politi.

Flere i de malaysiske myndighetene sier de nå tror Low beskyttes på det kinesiske fastlandet etter han skal ha hjulpet landet med forretningsavtaler og diplomati etter 1MDB-skandalen blåste opp.

Fredag skal Malaysias statsminister Mahathir Mohamad til Kina for å møte blant annet president Xi Jinping. Da vil en anmodning om å utlevere Low være høyt på agendaen, ifølge myndighetene - officials. Malaysia har ingen utleveringsavtale med Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer