Tapsbombe ved Rikshospitalet

Regjeringen kommer til å øke bevilgningene til Rikshospitalet for å unngå dramatiske nedskjæringer ved det nye sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stoltenberg gir millionhjelp
  • Fikk brev med kriseplan

Etter det Dagbladet erfarer vil regjeringen om kort tid legge fram en stortingsproposisjon som omhandler den økonomiske situasjonen ved Rikshospitalet på Gaustad. Her vil også regjeringen foreslå en økning i bevilgningene til sykehuset.

Ekstrabevilgningen vil bli dekket inn i revidert budsjett som legges fra seinere i vår. Men det er uklart om tilleggsbevilgningen er stor nok til å unngå nedskjæringer ved sykehuset.

Giganttap

Både statsminister Jens Stoltenberg personlig, og Sosial- og helsedepartementet, er blitt informert om den dystre økonomiske utviklingen ved Rikshospitalet.

I fjor gikk sykehuset med 203 millioner kroner i underskudd.

Rikshospitalets økonomi ble svekket i løpet av den perioden flyttingen ble forberedt og gjennomført. Underskuddet skyldes i stor grad økte driftskostnader ved det nye sykehusanlegget på Gaustad, og utgifter grunnet forsinkelser av flyttingen fra Oslo sentrum og opp i nye lokaler på Gaustad.

Også i år ligger sykehuset an til et betydelig underskudd. Regjeringen vil om kort tid avgjøre hvor mye ekstramidler de vil sprøyte inn i driften på Gaustad.

Dagbladet sitter på et brev fra overlege Geir Ketil Røste ved nevrokirurgisk avdeling, stilet direkte til statsminister Jens Stoltenberg. Røste er hovedtillitsvalgt for Legeforeningen og Akademikerne ved Rikshospitalet.

Dramatiske kutt

Røste beskriver blant annet en kriseplan som må iverksettes dersom ikke departementet kommer med mer penger raskt:

«...det er her snakk om slanking av organisasjonen med i størrelsesorden et par hundre årsverk, stengning av rundt 65 sengeplasser, samt stopp for deler av den mest kostbare behandlingen. Meningen er ikke på noen som helst måte å skyve pasientene foran seg, men dersom kuttene skal monne må de omfatte deler av den kostbare behandlingen som Rikshospitalet stort sett er alene om å tilby i Norge.»

Overlege Røste ønsket ikke å utdype brevet overfor Dagbladet i går kveld. Men det går fram av brevet til statsministeren, at blant andre Parkinson-pasienter vil bli rammet av innsparingene.

Nå gjenstår det å se hvor store ekstrabevilgninger regjeringen vil foreslå for å redde situasjonen ved sykehuset.

TRENGER PENGER: Det er en tikkende tapsbombe ved Rikshospitalet på Gaustad i Oslo. Dramatiske kutt må iverksettes hvis ikke sykehuset får en kraftig ekstrabevilgning.