Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte 1,4 milliarder på 90 minutter

Børsmassakre for skipsreder John Fredriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Bare nitti minutter etter børsåpningen i dag, var mangemilliardæren 1,4 milliarder fattigere - i alle fall på papiret.

Siden nyttår har den 64 år gamle superrederens formue sunket med 21 prosent på Oslo Børs. Han er likevel god for 35 milliarder norske kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ved 10.30-tiden mandag gått ned 4 prosent til 388,7 poeng. Toppnoteringen for hovedindeksen var 520 for et halvt år siden.

Sammen med skattebetalerne ved staten, Stein Erik Hagen og Kjell Inge Røkke er Fredriksen blant de største taperne på Oslo Børs så langt i år.

Røkke og Hagen

Også Røkke og Hagen fikk sine papirformuer kraftig redusert i åpningsminuttene i dag.

Stein Erik Hagen (51) er gjennom det familieeide investeringsselskapet Canica største eier i Orkla, og merker godt fallet i industrigigantens aksjekurs. Hagens verdier sank med 769 millioner den første halvannen timen, og hans børsformue er dermed verdsatt til 20,6 milliarder kroner. 

Kjell Inge Røkkes (49) aksjer falt 740 millioner i åpningsminuttene. Fiskeren fra Molde og storaksjonæren i Aker har likevel 15,3 milliarder i børsverdier etter fallet i industriselskapet.

TAPER MILLIARDER: Skipsreder John Fredriksen har tapt nesten en femtedel av formuen på børsen siden årsskiftet. Her Fredriksen fotografert i tingretten ifjor. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
TAPER MILLIARDER: Skipsreder John Fredriksen har tapt nesten en femtedel av formuen på børsen siden årsskiftet. Her Fredriksen fotografert i tingretten ifjor. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

Forrige ukes store taper, REC, fortsetter nedturen i dag. Aksjen faller hele 11,5 prosent til 141 kroner mandag formiddag.

Også Funcom har falt kraftig i dag. Selskapet har nok en gang meldt om utsettelse av online-spillet «Age of Conan» - nå er ny lanseringsdato satt til 20. mai 2008. Det er åtte nye uker som brukerne må vente på prestisjespillet, skriver Dagens Næringsliv. Aksjemarkedet er nok en gang skuffet og sender kursen ned 16,28 prosent til 18,50 kroner.

Dystert i Asia

Dagens nedgangen på Oslo Børs skyldes den negative uviklingen i Asia, som igjen er påvirket av de dystre utsiktene i amerikansk økonomi.

Wall Street gikk fredag nok en gang i rødt etter en turbulent uke til tross for at president George W. Bush la fram en plan for å bedre de økonomiske utsiktene i landet.

Markedet reagerte først positivt på nyheten om at Bush ville bruke milliarder av dollar på å stimulere økonomien, men da det konkrete innholdet i forslagene ble kjent, ble tilliten i markedet nok en gang svekket.

- Vi er skuffet over at den amerikanske pakkeløsningen inneholder for lite og kommer for sent. Investorene føler det ikke vil hjelpe økonomien å komme seg igjen, sier Francic Lun, leder for Fulbright Securities i Hong Kong, til nyhetsbyrået Associated Press.

Aksjeprisene stupte i Asia i dag. Nedgangen var markant både i Japan, Kina, Hongkong og India.

- Dette er enda en grusom dag, sier Lun.

image: Tapte 1,4 milliarder på 90 minutter

Den japanske Nikkei-indeksen falt med 3,9 prosent og endte på 13.325,94 poeng ved stengetid. Det er det laveste nivået siden oktober 2005. Siden årsskiftet har indeksen falt med nesten 13 prosent.

image: Tapte 1,4 milliarder på 90 minutter
image: Tapte 1,4 milliarder på 90 minutter
TAPER MILLIONER: Kjell Inge Røkke fikk kraftig medfart på børsen i åpningsminuttene.
TAPER MILLIONER: Stein Erik Hagen tar store kurstap på børsen i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media