Tapte 1,6 milliarder på spritsmugling

Smuglerspriten, som ble omsatt illegalt i Norge i fjor, ville anslagsvis gitt finansminister Per-Kristian Foss 1,6 milliarder kroner i statskassa i form av avgifter - om samme mengde sprit var blitt solgt av Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Dagfinn Høybråten og kommunalminister Erna Solberg kunne lønnet 7111 hjelpepleiere i ett år for denne summen. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland kunne finansiert nesten to tredjedeler av den nye operaen anslått til 2,8 milliarder.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, har til sammenlikning et budsjett for i år på en milliard kroner.

816000 flasker

Dette er tall beregnet ut fra at Tollvesenet i fjor beslagla 255000 liter sprit, med mer enn 60 prosent alkoholinnhold. Det tilsvarer 816000 flasker av 0,75 liter med 40 prosent alkohol, som Polet selger.

Dette ville gitt over 160 millioner kroner i alkoholavgifter til staten. Erfarne spritsmuglere som Dagbladet har snakket med, anslår at Tollvesenet tar ca. ti prosent av smuglerspriten (alkoholinnhold på over 60 prosent) som kommer inn over grensa hvert år.

Det betyr at den stipulerte avgiftsunndragelsen på 160 millioner må multipliseres med ti, til 1,6 milliarder.

Det spritkvantumet som Tollvesenet beslagla i fjor, 255000 liter, tilsvarer omtrent det kvantum brennevin som Polet solgte i Bergen i 2001. I hele landet solgte Polet ca. ti millioner flasker såkalt klassisk brennevin med alkoholinnhold på over 22 prosent. Polet solgte 3,6 millioner flasker vodka (ikke alt holder en prosent på 40). Det betyr at beslaglagt smuglersprit av Tollvesenet omregnet til flasker på 40 prosent, utgjorde omtrent en fjerdedel av det norske vodkasalget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer