Tapte 1,6 milliarder på spritsmugling

Smuglerspriten, som ble omsatt illegalt i Norge i fjor, ville anslagsvis gitt finansminister Per-Kristian Foss 1,6 milliarder kroner i statskassa i form av avgifter - om samme mengde sprit var blitt solgt av Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Dagfinn Høybråten og kommunalminister Erna Solberg kunne lønnet 7111 hjelpepleiere i ett år for denne summen. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland kunne finansiert nesten to tredjedeler av den nye operaen anslått til 2,8 milliarder.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, har til sammenlikning et budsjett for i år på en milliard kroner.

816000 flasker

Dette er tall beregnet ut fra at Tollvesenet i fjor beslagla 255000 liter sprit, med mer enn 60 prosent alkoholinnhold. Det tilsvarer 816000 flasker av 0,75 liter med 40 prosent alkohol, som Polet selger.

Dette ville gitt over 160 millioner kroner i alkoholavgifter til staten. Erfarne spritsmuglere som Dagbladet har snakket med, anslår at Tollvesenet tar ca. ti prosent av smuglerspriten (alkoholinnhold på over 60 prosent) som kommer inn over grensa hvert år.

Det betyr at den stipulerte avgiftsunndragelsen på 160 millioner må multipliseres med ti, til 1,6 milliarder.

Det spritkvantumet som Tollvesenet beslagla i fjor, 255000 liter, tilsvarer omtrent det kvantum brennevin som Polet solgte i Bergen i 2001. I hele landet solgte Polet ca. ti millioner flasker såkalt klassisk brennevin med alkoholinnhold på over 22 prosent. Polet solgte 3,6 millioner flasker vodka (ikke alt holder en prosent på 40). Det betyr at beslaglagt smuglersprit av Tollvesenet omregnet til flasker på 40 prosent, utgjorde omtrent en fjerdedel av det norske vodkasalget.

Strengere

Finansminister Per-Kristian Foss vil straffe spritsmuglere strengere.

- Vi er innstilt på å øke strafferammen i Tolloven. Foreløpig har vi ikke tatt standpunkt til hvor mye dagens strafferamme på to års fengsel skal heves. Vi er beredt til å fremme forslag om dette i løpet av noen få måneder, sier Foss.

Foss vil ikke kommentere Dagbladets tall.

- Men jeg minner om at den største nedsettelsen av alkoholavgiftene på brennevin som har funnet sted på mange år, skjedde i år. Det utgjør 35- 40 kroner pr. flaske, sier han.

Når det gjelder tolloven, henviser finansministeren til det arbeidet som er gjort i straffelovkommisjonen, samt at departementet vil skjele til strafferammen i de andre nordiske land i sine forarbeider.

Enorm profitt

Foss kommenterer saken på bakgrunn av at Økokrim-sjef Einar Høgetveit i Dagbladet i går foreslo en heving av strafferammen fra to til seks års fengsel.

Bakgrunnen er blant annet de enorme fortjenestene de profesjonelle spritsmuglerne håver inn. Dagbladet har innhentet tall, som viser omfanget av smuglingen, og statens antatte avgiftstap.

En smuglerveteran sa til Dagbladet sist uke at han spekulerte rått i den lave straffen kontra enorm fortjeneste.