Oljesmell: Siemens Norge-sjef Anne Marit Panengstuen sier olje- og gassektoren&nbsp;<span style="background-color: initial;">er avhengig av en smart omstilling med lavere kostnader og større effektivitet.&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">I fjor bidro oljesektoren til blodrøde tall for industriselskapet. Foto: Finansavisen</span>
Oljesmell: Siemens Norge-sjef Anne Marit Panengstuen sier olje- og gassektoren er avhengig av en smart omstilling med lavere kostnader og større effektivitet. I fjor bidro oljesektoren til blodrøde tall for industriselskapet. Foto: FinansavisenVis mer

Tapte 174 millioner på oljesmell

Omsetningen til Siemens Norge ble redusert med 1,6 milliarder kroner i fjor og industrikjempens resultat er det svakeste på minst 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: – Som så mange andre er vi berørt av lave oljepriser, og resultatene skyldes derfor nedgangen innen olje- og gassektoren, sier Anne Marit Panengstuen, adm. direktør i Siemens Norge til Finansavisen.

Det tyske selskapet skriver på egne nettsider at det kun er fotballforbundet FIFA, Den katolske kirke og Coca-Cola som er til stede i flere land enn det tyske industrikonsernet.

Oljenedtur

På verdensbasis har selskapet flere hundretusen ansatte, men også i Norge er tilstedeværelsen betydelig, med rundt 1.600 medarbeidere og 18 kontorer.

De seneste årene har den norske virksomheten hatt lønnsom vekst, men i 2016 slo nedturen i olje- og gassektoren for alvor inn.

Omsetningen falt med 25 prosent og selskapet tapte 174 millioner kroner. Siemens har hatt virksomhet i Norge siden slutten av 1800-tallet, men hos Brønnøysund og Proff.no er regnskapene kun tilgjengelige tilbake til 1998.

Tallene viser imidlertid at fjorårets underskudd er det største på minst 18 år.

Kuttet 95 årsverk

Siemens arbeider blant annet med elektrifisering, automatisering og digitalisering, og har virksomhetsområder innen alt fra energi til transport og finanstjenester.

Ifølge informasjonsdirektør Lars-Einar Petterson har olje- og gassvirksomheten stått for rundt 60 prosent av industrikonsernets inntekter de seneste årene.

Fallet i oljepriser og nedturen i oljesektoren førte på tampen av fjoråret til at Siemens Subsea varslet kutt av 95 årsverk i Norge.

Totalt ble antall ansatte redusert med 279 personer i i løpet av fjoråret, først og fremst på grunn av nedturen i oljesektoren, men også etter at deler av helsedivisjonen ble utskilt.

– Det har vært et tøft marked lenge, og mange har nok sett at permitteringer og oppsigelser kunne komme, sa divisjonsdirektør Are Dahl i Siemens Subsea i november.

Flere økonomisaker:

Kjøpte selskaper for 800 mill. - har 10 mrd. i krigskassen

Saftig bonuskutt for Apple-sjefen

Trosset svake jobbtall, steg til nye rekorder