Tapte 3,6 milliarder på ett år

BERGEN (Dagbladet): Skipsreder John Fredriksen har fått svi med et verditap på hele 3,6 milliarder kroner på aksjene han eier i tankrederiene Frontline og ICB Shipping i løpet av det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdiene på Frontlines aksjer har sunket fra 5,6 milliarder kroner til 550 millioner kroner. Verdiene på ICB-aksjene er halvert til 1,7 milliarder kroner. Fredriksen eier 52 prosent av kapitalen i Frontline og 55 prosent i svenske ICB.

For ett år siden ble «Store-John» regnet som Norges rikeste mann av Økonomisk Rapport. De skrev at han var god for sju milliarder kroner, og han kommenterte selv at beregningene var fornuftige.
Bunnoteringen for Frontline kom mandag med et fall den ene dagen på 16 prosent, til en kurs pr. aksje på kroner 10,80. I går ble kursen korrigert opp med 11 prosent til 12 kroner.

Det vanskelige tankmarkedet, med kollaps i Asia og overfylte oljelagre i resten av verden, vil prege regnskapet for tredje kvartal, som Frontline skal legge fram mandag, en uke etter den opprinnelig planen. ICB Shipping har innkalt til ekstraordinær generalforsamling samme dag.

Det spekuleres i markedet om at bankene har bidratt til å bilegge en langvarig strid om eierskapet i det svenske tankrederiet.

Stor gjeld

- Det er aldri hyggelig for selskapet eller aksjonærene at verdiene synker så dypt. Vi er ydmyke i forhold til dem som har investert penger i vår aktivitet, men aksjekursen får ingen umiddelbare konsekvenser for selskapet, sier finansdirektør Tom Jebsen i Frontline til Dagbladet.

Frontline hadde en samlet gjeld på 12,7 milliarder kroner da halvårsregnskapet ble lagt fram tidlig i høst. Av denne gjelden er 5,6 milliarder kroner forankret i ti skip som fulgte med Frontlines kjøp av nordmannen Bjørn Aaserøds selskap Cambridge Tankers tidligere i år. Resten av gjelden har bankene sikret mot skip og konserngarantier.

Gjelden i selskapet skal etter det Dagbladet får opplyst ha økt med nesten 400 millioner kroner - knyttet til to ny tankere - siden halvårsregnskapet ble lagt fram.

- Ikke konkurs

Finansdirektør Tom Jebsen sier til Dagbladet at selskapets ledelse føler seg komfortabel med situasjonen til tross for de lave tankratene. Gjelden i selskapet er knyttet opp til verdifastsettelsen av skipene.

- Mye skal gå galt i verden om vi skal gå konkurs, sier han.

Frontline eier i alt 45 tankere hvorav 12 er under bygging. Selskapet tror mange skipsredere vil velge å skrape sine gamle skip neste år som følge av det dårlige markedet.