KIWI: Greide ikke å erobre Danmark. Her fra en Kiwi-butikk i Randers på Jyllind i 2014. Foto: Lehm & Kjaerbye/Dagrofa.
KIWI: Greide ikke å erobre Danmark. Her fra en Kiwi-butikk i Randers på Jyllind i 2014. Foto: Lehm & Kjaerbye/Dagrofa.Vis mer

Tapte 380 millioner i Danmark

Kiwi og NorgesGruppen har gått på en solid smell i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - I 2008 ønsket NorgesGruppen å ekspandere forretningen utenfor Norge, mens Dagrofa ikke hadde noe ben innen lavprissektoren i Danmark. Løsningen ble å etablere Kiwi-kjeden i Danmark, sier Per Thau, konsernsjef i det danske dagligvareselskapet Dagrofa, til Finansavisen.

Over og ut

Mens Rema vokser i Danmark, tapte NorgesGruppen godt over 300 millioner kroner på etableringen av Kiwi hos våre naboer i sør, skriver Finansavisen mandag. I april kom meldingen om at Kiwi skulle legge ned i Danmark, fordi eierne hadde mistet troen på at de 103 butikkene ville gå med overskudd.

Lavprismarkedet vokste de første årene etter at Kiwi kom inn, men er nå i ferd med å krympe.

- Vi kunne ha fortsatt med Kiwi. Problemet var at vi fortsatt var nummer seks etter ni års drift, og at vi aldri ville ha fått tilbake pengene som vi måtte ha satset for å vokse ytterligere, sier Thau til Finansavisen.

- Ble styrt fra Danmark

- Kiwi i Norge og Kiwi i Danmark er ikke det samme, presiserer Per Roskifte, kommunikasjonsdirektør for NorgesGruppen. Han viser til at NorgesGruppen inngikk en masterfranchiseavtale med Kiwi Danmark. Han presiserer at det norske butikkonseptet ble innført med danske tilpasninger, og at danskene sto fritt til å plukke det de likte med de norske butikkene, og samtidig forkaste det de ønsket å gjøre annerledes.

I tillegg til franchiseavtalen støttet NorgesGruppen den danske Kiwi-etableringen økonomisk. NorgesGruppen betalte 96,9 millioner norske kroner for 40 prosent av aksjene i Kiwi Danmark, som var et joint venture med danske Dagrofa, der danskene eide 60 prosent.

Knallrødt

Finansavisen anslår at Kiwi-etableringen i Danmark kostet NorgesGruppen rundt 380 millioner kroner. NorgesGruppens Per Roskifte vil ikke gå god for tallet.

- Vi legger ikke skjul på at det har vært en tung reise som ikke innfridde forventningene våre, men vi har ikke offentliggjort noe tall, sier Roskifte til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Her er Gros skatt til Norge
Trygve Hegnar: De nye jobbene