Hardwareingeniør Espen Lunde Håland driver feilsøking og utvikling inne på Zaptecs testlaboratorium i Stavanger. Bak han key account manager Fredrik Lima. Foto: Finansavisen
Hardwareingeniør Espen Lunde Håland driver feilsøking og utvikling inne på Zaptecs testlaboratorium i Stavanger. Bak han key account manager Fredrik Lima. Foto: FinansavisenVis mer

Tapte 42 millioner på billadere

Investorene har skutt inn 155 millioner kroner i ladeselskapet Zaptec. I fjor svidde bedriften av 42 av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Vi er en teknologi-startup, og har brukt noen år på å utvikle kjerneteknologien. Vi har hatt en litt variabel inntektsstrøm i noen år, men nå ser vi en vanvittig økning i etterspørselen etter ladestasjonene, sier Simen Teigre, daglig leder i Zaptec, ifølge Finansavisen.

Selskapet utvikler ladestasjoner og -kabler til elbiler.

Produksjonen foregår hos to underleverandører, mens testing og utvikling skjer i næringsparken iPark, som betegner seg som et internasjonalt senter for innovasjon, forskning og næringsutvikling.

Her holder Zaptec hus sammen med rundt 130 andre bedrifter. Bedriften har 20 ansatte, hvorav seks jobber med salg, og rundt ti med utvikling.

Har hentet 155 millioner

Selskapet har til nå ifølge avisen hentet inn 117 millioner kroner i en rekke emisjonsrunder blant investorene. I tillegg kommer lån og tilskudd på 38 millioner kroner, blant annet fra Innovasjon Norge.

Regnskapene viser at utviklingen av elbilteknologien koster. Holdingselskapet Zaptec og det heleide datterselskapet Zaptec Charger hadde til sammen 42 millioner i negativt resultat i fjor, skriver Finansavisen.

Blant de største investorene finner vi vindkraftgründeren Lars Helge Helvig. Tech-investor Olav Bryn er en annen stor aksjonær.

Teigre kom inn som daglig leder i november. Før Zaptec var han IT-gründer, og ansatt i videokonferansebransjen og konsulentselskapet McKinsey.

- Styret hentet meg inn for å få trykk på det kommersielle. Vi besluttet å sette en retning og satse på elbil-lading. Så gjorde vi noen justeringer på ansatte og kostnadsbasen, sier Teigre.

- Måtte gå strafferunde

Rensing av oljebrønner ved hjelp av høyspent-teknologi var selskapets opprinnelige forretningsidé. Selskapets første konkrete produkt ble imidlertid ladekabel for Renault. Produktet Zaptec nå satser på, er ladestasjonen ZapCharger Pro.

Det innovative med produktet er at det åpner for billading i borettslag, parkeringsanlegg og små og store bedrifter uten at el-anlegget blir overbelastet.

- Vi har hatt noen runder tidligere der selskapet prøvde seg på litt av hvert. Det har kostet penger, men nå har vi et tydeligere fokus, og vi har skrelt bort det vi ikke har klart å få business av, sier Teigre til avisen.

Andre økonominyheter:
Kirurg dumper Norske Skog
Slik lokkes it-hodene til finans