- Tapte 60 000 på Nature's Own

Svein Harald Endresen hadde tenkt å gjøre salg av Nature's Owns produkter til levevei. Men da han syntes det luktet altfor mye av pyramidevirksomhet, trakk han seg ut. Det tapte han 60 000 kroner på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høsten 1996 skiftet organisasjonen salgsform. Da ble vi forespeilet lønninger som ville få en statsministers lønn til å se ut som småpenger. Om bare en brøkdel av dette var sant, så måtte det bli bra, sier Endresen.

Han satset stort på å selge Nature's Owns produkter i 1996 og deler av 1997. Planen var å arrangere seminarer for idrettslag og bedrifter om fysisk og psykisk prestasjonsevne med innleide kostholdseksperter som foredragsholdere. Inkludert i opplegget var presentasjon av Nature's Owns produkter.

Allerede første uka med ny salgsform vervet han 10 nye personer til kjeden og satt i salgsleddet like under lederen hjemme i Mo i Rana.

- Ingen oppfølging

- Men etter hvert liknet dette altfor mye på pyramidevirksomhet hvor kjedebrevet var byttet ut med et produkt. Det ble uttalt at det viktige var å verve folk, ikke selge varer. Produktene kunne vi bare tømme i do, vi kom til å tjene mye penger likevel, sier Endresen.

Men det ble ikke gull og grønne skoger slik han var blitt forespeilet.

- Jeg følte til slutt at vi lurte folk til å være med på noe de ikke ante konsekvensen av. Jeg ville ikke være med på å verve folk som aldri fikk den oppfølgingen de trengte, sier Endresen, og trakk seg.

Nye forhandlere måtte kjøpe varer for over 4000 kroner i Nature's Own. Endresen hadde lagt ut dette beløpet for seks- sju av dem han hadde vervet. Da han trakk seg, avskrev han disse pengene.

Skriver til Justis

- Jeg tok dette tapet på egen kappe i tillegg. Produktene som jeg hadde kjøpt inn for videresalg, har jeg heller ikke solgt siden jeg ikke lenger ønsker å bli forbundet med selskapet, sier han og anslår tapet til rundt 60000 kroner, pluss masse tid og krefter. Ennå har han både vannrenseanlegg, kostholdstilskudd, solkremer og hudkremer på lager.

Han har prøvd å glemme hele saken, men da spørsmålet omkring lovligheten dukket opp, ringte han til Justisdepartementet.
- De oppfordret meg til å skrive ned mine erfaringer og sende til dem. Det skal jeg gjøre, sier Endresen.

VILLE IKKE MER: Svein Harald Endresen var med helt fra Nature's Own ble startet i Norge. Men da salgsmetodene endret seg, ville han ikke mer.