Tapte 600.000 hver på Hansard-poliser

Brødrene Sverre (57) og Thorleif (59) Slettedal er to av mange som føler seg lurt trill rundt av selskapene som solgte Hansard-poliser med løfte om høy sikkerhet. Brødrenes samlede tap er på 1.2 millioner kroner.

FIN RINGPERM: En forseggjort ringperm fra selskapet Norsk Privatøkonomi er alt som er tilbake etter at Thorleif (t.v) og Sverre Slettedal fra Ålesund investerte sparepengene i Hansard-poliser. Nå gransker Kredittilsynet omstendighetene rundt formidlingen av polisene. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
FIN RINGPERM: En forseggjort ringperm fra selskapet Norsk Privatøkonomi er alt som er tilbake etter at Thorleif (t.v) og Sverre Slettedal fra Ålesund investerte sparepengene i Hansard-poliser. Nå gransker Kredittilsynet omstendighetene rundt formidlingen av polisene. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Gode råd ble dyre råd for de to brødrene fra Ålesund. Sverre og Thorleif Slettedal tapte 600.000 kroner hver på å investere i Hansard-poliser, en investering de forteller de ble rådet til å gjennomføre av en rådgiver i selskapet Norsk Privatøkonomi.

Norsk Privatøkonomi, som nå er konkurs, er en av flere underleverandører som har formildet Hansard-poliser på vegne av agenten Berge Partners.

Kredittilsynet gransker nå Berge Partners etter at både småsparere og underleverandører mener selskapet har underspilt risikoen ved å investere i Hansard-polisene.

Ifølge brødrene ga rådgiveren løfter om at tapet maks ville bli på 20 prosent om de investerte i EØS-poliser i forsikringsselskapet Hansard Europe Ltd. i Irland.

Nå har de tapt alt.

Løfter om sikkerhet
- Mine poliser er nå verdt 1.782 kroner. Det er bittert når jeg har spart siden jeg var 19 år.

- Vi forsto egentlig ikke så mye av hva dette investeringsobjektet var, men vi fikk forklart at sikkerheten var høy og at vi ikke skulle kunne tape mer enn 20 prosent. Tvert imot fikk vi beskjed om at det her var gode utsikter til gevinst, og et mulig tap på 20 prosent er greit om en skal gamble litt. At det kunne bli bortimot 100 prosent tap hadde vi slett ikke blitt forespeilet, sier yngstebroren Sverre til Dagbladet.

- Men burde dere ikke ha satt dere bedre inn i hva produktet var før dere satte inn sparepengene i dette?

- Jo, det kan en kanskje si, at vi var litt blåøyd. Men når rådgiveren var så overbevisende og i tillegg er aktiv i menighetsrådet så vil en jo gjerne stole på vedkommende, selv om garantiene vi fikk var muntlige og ikke på papiret, sier Sverre.

Nekter å hjelpe
Dagbladet skrev lørdag om at Kredittilsynet gransker en sak der flere småsparere mener seg lurt etter å ha tapt store summer på Hansard-poliser.

Småsparerne mener at de ble forespeilet at tapet ved investeringen maksimalt kunne bli på 20 prosent. Nå står mange ribbet tilbake.
 
Det er Tønsberg-firmaet Berge Partners som har agenturet på de omstridte Hansard-polisene i Norge. Nå gransker Kredittilsynet hvordan Berge Partners har distribuert og markedsført disse polisene til underleverandører. Flere av disse underleverandørene, som er de som har solgt polisene videre til kunder, peker på Berge Partners som skyld i at folk føler seg lurt.

27 småsparere har alliert seg, og representetres av advokat Johan Kristian Falk-Pedersen.

- Mye tyder på at rådgivere rundt om i landet også burde ha satt seg bedre inn i produktet de solgte. For oss framstår det nemlig som at Berge Partners har feilnformert de som skulle selge produktet. Dermed har selgerne, inkludert vår egen rådgiver, gått videre med feilinformasjon om polisenes fortreffelighet, sier Sverre Slettedal til Dagbladet.

- Et høyrisiko-produkt
Klagene kommer ifølge styreformann i Berge Partners, Petter Berge, fra kunder som har belånt spareproduktet i tillegg til å skyte inn egenkapital. Dette gjør, ifølge Berge, investeringen til "et høyrisiko-produkt"

- Har det gått fram i deres presentasjon av disse produktene at de har vært høyrisiko-produkter?

- Vi har kommunisert helt tilfredsstillende at dette var høyrisikoprodukter ved belåning, og har hele veien gitt helt korrekt informasjon. Hvis kunder har blitt fortalt at en belånt investering i denne polisen var å anse som en trygg investering er det eventuelt investeringsrådgiveren som ikke har fulgt retningslinjene, sier Petter Berge.

Underleverandørene har fått provisjoner for formidlingen av Hansard-polisene. Denne provisjonen ble høyere dersom polisen var belånt.

- Provisjonen ble høyere ved belåning, men det er rådgivers ansvar å avklare kostnadene med kunden, sier Berge.

Sto fram i pressen
I mars i år gikk brødrene ut i lokalpressen på Sunnmøre og etterlyste andre som hadde havnet i samme uføret. De fikk raskt svar.

- Det gikk ikke lenge før tolv personer meldte seg. Nå har vi samlet oss, og advokat Johan Kristian Falk Pedersen representerer oss og en rekke andre som står ribbet tilbake.

Norsk Privatøkonomi eksisterer ikke lenger etter at de ble kjøpt opp av Glitnir og gitt navnet Glitnir Privatøkonomi. Selskapet mistet konsesjonen etter at det ble avdekket systematiske brudd på god forretingsskikk og er nå historie. I følge Sunnmørsposten skal informasjon gitt til ikke-profesjonelle investorer, som brødrene Slettedal, ha vært for dårlig.

Virksomheten til Glitnir Pivatøkonomi ble tatt over av NorKapital og gitt navnet Kapitalhuset. Dette selskapet ble i vinter levert til Skifteretten.

Etter at Dagbladet skrev om saken lørdag har flere privatkunder som føler seg lurt ved investeringer i Hansard spareprodukter kontaktet advokat Johan Kristian Falk-Pedersen.

Kredittilsynet har hatt samtaler med partene i saken, men kan overfor Dagbladet ikke si noe om når de vil konkludere.

GRANSKES: Tønsberg-firmaet Berge Partners Limited har agentur på de omstridte Hansard-polisene. Foto: John Terje Pedersen
GRANSKES: Tønsberg-firmaet Berge Partners Limited har agentur på de omstridte Hansard-polisene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer