Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte 786 000 - føler seg lurt av DnB Nor

Nyrik og glad gikk Rikstoto-vinner Anette Kjempenes (34) til DnB Nor for å betale ned gjelda si. Aksjefond er tingen, lokket banken. Det rådet tapte hun 700 000 kroner på - og nær hundre tusen i gebyr til banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Er det mulig? På toppen av at banken «headhuntet» meg til å satse på aksjefond, så skal jeg betale svære summer i gebyr for de elendige rådene, sier Anette Kjempenes.

-  De sugde meg inn i en verden jeg aldri ba om å få inngang til.

Hun er sint etter at DnB Nor har gitt sitt svar på hennes klage. Banken hevder den ikke har gjort noen juridiske feil. Bergenskvinnen føler seg lurt.

-  Jeg har ikke hevdet at banken har gjort juridiske feil. Dette handler om skikk og moral. Jeg klaget på kundebehandlingen og gebyrene de krevde av meg da jeg tok ut pengene for å prøve å redde stumpene, sier Kjempenes, som nå bringer saken inn for Bankklagenemnda.

Anette vant 4 mill.

I 2001 vant Anette Kjempenes fire millioner kroner i Rikstoto. Å betale ned gjeld sto øverst på lista. Hun oppsøkte hovedkontoret til DnB Nor i Bergen og gikk til kundebehandler som var tilgjengelig.

-  Hun kastet et blikk på skjermen med kontoopplysningene mine, og sa «du skal opp i åttende». Vi har et system, sa hun. Jeg ble litt overrasket, men gikk opp i 8. etasje.

Der ble hun møtt av to hyggelige menn som jobbet i fond og lurte på hvorfor hun kom dit.

 MISFORNØYD BANKKUNDE: -  Først manipulerer banken meg til å satse på aksjefond, så skal jeg betale svære summer i gebyr for de elendige rådene, sier Anette Kjempenes som             nå går til Bankklagenemnda. Foto: Oddmund Lunde
MISFORNØYD BANKKUNDE: - Først manipulerer banken meg til å satse på aksjefond, så skal jeg betale svære summer i gebyr for de elendige rådene, sier Anette Kjempenes som nå går til Bankklagenemnda. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Jeg fortalte at jeg var blitt sendt opp dit, om pengene jeg var så heldig å ha vunnet, og at jeg skulle betale ned gjeld.

Ifølge Kjempenes var den umiddelbare reaksjonen deres: «glimrende, nå ser vi at systemet fungerer».

Bergenskvinnen hadde aldri vært borti fond før, og hadde ingen kunnskaper om slike investeringer.

-  Men de overtalte meg i løpet av en time, og jeg var også tilbake neste dag for å høre mer om disse fantastiske fondene.

Fondene raste

Kort tid etter, etter råd fra banken, var boliglånet på 600 000 kroner ikke nedbetalt, men nærmere 1,6 millioner kroner fordelt på tre ulike aksjefond. Det gikk skeis med investeringene.

Kjempenes hevder hun ble lovet jevnlig personlig oppfølging og informasjon om utviklingen på hennes investeringer.

-  Fondene raste fra dag én, og raste og raste, og jeg så ingenting til den personlige oppfølgingen jeg var lovet. Men jeg fulgte med selv og prøvde å redde stumpene ved å ta ut penger. Da måtte jeg betale svære gebyr. Jeg opplevde at banken spilte rulett med mine penger, samtidig som den tjente store summer på mine investeringer.

I februar 2002 trakk hun ut pengene fra fond nummer en. Opprinnelig satte hun inn 575 000 kroner på fondet, året etter var det bare 390 000 kroner igjen av pengene (inkludert 50 000 kroner i gebyrer for å ta pengene ut). I begynnelse av 2003 tømte hun fond nummer to. Også der sto det opprinnelig 575 000 kroner, men etter to år lød ikke investeringssummen på mer enn 279 000 kroner (etter at gebyrer på 40 000 kroner for å ta ut pengene var trukket fra).

I 2004 avsluttet bergenskvinnen det siste aksjefondet med et tap på 195 000 kroner.

Det totale tapet for Kjempenes endte på 786 000 kroner.

Fire måneder etter at hun sendte sin klage til DnB Nor, kom svaret. I mellomtida har Kjempenes flere ganger prøvd å få snakke med saksbehandleren som gjorde investeringene for henne, uten hell. Saksbehandleren jobber et annet sted i DnB-systemet nå og dermed ikke tilgjengelig for publikum lenger.

Advarer

-  Det føles så provoserende ikke å få snakke med rette vedkommende om saken. I stedet skal jeg forholde meg til en person som overhodet ikke har hatt med saken å gjøre. Det er ikke det samme for meg, sier Anette Kjempenes.

Hun forteller sin historie for at ikke andre skal gå i samme fella og la seg overtale for lett av ivrige aksjefondselgere.-  Jeg har jo forstått på banken at jeg får ikke igjen noen penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling