Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tapte alt til Castro

NEW YORK (Dagbladet): Eksilkubanerne i Miami gråt, skrek og besvimte da de torsdag fikk vite at båtflyktningen Elian (6) ikke får asyl i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seksåringen, som skulle bli deres symbol på antikommunisme og hatet mot Fidel Castro, er blitt symbolet på at USAs forhold til Cuba er i ferd med å mykne. Dermed har eksilkubanerne både tapt saken om Elian, og forsøket på å forverre forholdet mellom USA og Cuba.

Etter at USAs kongress vedtok å oppta handelsforbindelser med Kina for noen uker siden, er det få som finner argumenter for å opprettholde USAs handelsblokade mot Cuba. Et av de viktige argumentene for åpne handelsgrenser til Kina, var at direkte kontakt vil påvirke den sosiale og politiske utviklingen i Kina i positiv retning - også når det handler om menneskerettighetene i landet.

Håpløs kamp

Det amerikanske handelskammeret har gitt klar beskjed om at man nå prioriterer kampanjer for å få hevet handelsblokaden mot Cuba. Handelskammeret drev meget effektiv lobbyvirksomhet i Kongressen foran Kina-avtalen.

Nå tyder alt på at Juan Miguel Gonzalez kan ta med seg sin sønn Elian tilbake til Cuba om få uker. Miami-slektningene, som tok vare på gutten etter at han ble funnet i havet utenfor Florida i november i fjor, kjemper en håpløs kamp for å beholde Elian i USA. De har tapt alle sakene de så langt har kjørt for domstolen - seinest retten til at gutten skal ha asyl i USA mot farens ønske.

Juan Miguel har bedt Miami-slektningene gi opp den bitre kampen slik at han kan vende hjem til Cuba med Elian. De fleste store amerikanske aviser ber om det samme på lederplass. Foreløpig har slektningene anket saken og utsatt hjemreisen med 14 dager.

Demokratiet seirer

New York-avisa Daily News omtaler nå føderale agenter som hentet ut Elian fra Lille Havanna i Miami med makt som helter.

- Å redde Elian ut av klørne til grandonkel Lazaro, kusine Marisleysis og den falske fiskeren Donatos jerngrep, var en nødvendighet for at demokratiet skulle seire, skriver avisa.

GRÅT: Eksilkubanere i Miami tok dommen om at Eliàn ikke hadde krav på asyl i USA svært tungt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling