Tapte år

Uten røyken, kunne storrøykeren Robert Lund (67) statistisk sett ha levd i 14 år til. Nå banker døden på døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er godt å være i gang, sa en smilende Lund, da behandlingen var over. Han skal pendle mellom sykehuset og rettssalen så lenge tobakkskrigen raser i Orkdal herredsrett.

- Jeg tror jeg skal greie dette, sier den dødssyke kreftpasienten.

Tobakkskrigeren fikk ros av de sakkyndige vitnene som møtte i retten i går:

- Det er veldig flott at Lund tar denne kampen og gir den et ansikt, sier forskningssjef Tore Sanner ved Radiumhospitalet.

- Lunds kamp er fantastisk og imponerende. Men han må vinne skal saken få noen betydning, og det håper jeg han gjør, sier professor Erik Dybing ved Statens institutt for folkehelse.

Dør tidlig

Robert Lund har røykt tre pakker Petterøes nr. 3 hver uke i 43 år. Det betyr et forbruk av totalt 450000 sigaretter. Professor Dybing mener at dette statistisk sett har forkortet livet hans med 14 år.

- Halvparten av alle som dør av røyking, dør før pensjonsalderen, og de mister 20- 25 år i forhold til levetida for en ikke-røyker, sier Dybing.

Startet likt

Det er lenge siden forskningssjef Tore Sanner sluttet å røyke, men han begynte samme år som Robert Lund, og han hevder å ha visst like lite om helsefarene.

- Jeg visste ingenting om kreft da jeg begynte å røyke i 1953. Vi hørte aldri noe på skolen om helserisikoen, sier Sanner.

Han blir støttet av professor Dybing, som mener vitenskapen ikke erkjente at nikotin er et avhengighetsskapende stoff før seint på 60-tallet.

- Men nikotin er det mest avhengighetsskapende stoffet vi har, mer enn heroin og kokain, sier Erik Dybing.

Tore Sanner sier det slik:

- Tobakk er et produkt som fører til sykdom og død. Hadde det blitt lansert i dag, ville det ikke blitt tillatt.

DØDSSYK: Lund er dødsyk etter å ha vært storrøyker, og nå vil han at tobakksindustrien tar sin del av ansvaret.